Operaföreställningar som uppförts på Drakamöllan

2009
La Traviata
Guiseppe Verdi

2010
La Bohème
Giacomo Puccini

2011
Carmen
Georges Bizet

2012
Madame Butterfly
Giacomo Puccini

2013
Kärleksdrycken
Gaetano Donizetti
La Traviata
och stor Jubileumskonsert

2014
Barberaren i Sevilla
Giacomo Rossini

2015
Tosca
Giacomo Puccini

2016
Rigoletto
Guiseppe Verdi

2017
Il Tabarro och Pagliacci
Giacomo Puccini och Ruggerio Leoncavallo

2018
Drakamöllan firar 20 år med stor operakoncert

2019
Drakamöllan Kulturfestival 22-23 juni 2019


 

La Traviata första kompletta operan på Drakamöllan 2009

Sommaren 2009 bjöd vi för tredje året i rad in till Opera i backarna och nu för första gången med en komplett opera, Giuseppe Verdis älskade klassiker La Traviata.

Guido Paevatalu tillsammans med sex solister, alla med Köpenhamns Operan som sin hemmascen, bjöd på en magisk föreställning tillsammans med en pianotrio under ledning av Torben Pedersen.

För det svenska inslaget stod kören, Hässleholms Kyrkas Vocal Ensemble under ledning av Birgitta Roslund. En succé både hos recensenter och publik.

 

La Bohème på Drakamöllan 2010

Redan en god tradition – så skrev Ystads Allehandas recensent Fredrik Fischer.Åtta solister med Köpenhamnsoperan som gemensam nämnare, en pianokvartett och Hässleholms Kyrkas Vocal Ensemble skapade sommarens stora operafest när drygt 1.250 personer under två dagar trots närmast obarmhärtigt solsken förflyttades till en isande vinter i Paris och intensivt levde med i denna känslostarka opera.

Vi kommer aldrig att glömma Anne Margrethe Dahls porträtt av Mimi som en obarmhärtigt döende men lycklig kvinna som hittat kärleken när hon hade förlorat hoppet om den.

Då sista tonerna klingat ut började alla redan drömma om nästa år.

 

Carmen, sol och champagne på Drakamöllan 2011

Lysande sång

I Guido Paevatalus tolkning av Carmen var handlingen förlagd till revolutionens Cuba. Det blev tydligt redan i den flamencoinfluerade ouvertyren, som skrivits av vår ständige kapellmästare Torben Petersen.

Lovorden om sångarna var många. Om Andrea Pellegrinis Carmen skrev en av recensenterna att Andrea gav en övertygande förklaring till hur Carmen ser på kärleken. För oss alla i publiken var hon Carmen genom hela sin utstrålning. Också Niels Jörgen Riis, som för första gången gjorde rollen som Don José, fick lysande recensioner inte minst för sin blomsteraria.

För föreställningens vokala höjdpunkt stod Anne Margrethe Dahl i rollen som Michaëla, när hon i sista akten gör ett sista försök att få tillbaka Don José. Vi kommer länge att komma ihåg hennes blå gummistövlar!

 

Butterflys smäktande toner svävade ut över Drakamöllans backar sommaren 2012

Efter fem år med strålande sol ville vädergudarna något annat sommaren 2012. Trots mörka moln fylldes backarna av mer än 1 200 operaälskare under två dagar. Publiken fick uppleva en magisk Butterfly. Anne Margrethe Dahl, som Butterfly, var enastående. Med sin inlevelse och sin fantastiska röst skapade hon en magisk värld dit regnet inte trängde in.

Genom den intelligenta regin och det sätt på vilket operan arrangerats till kammarformat av Guido Paevatalu, förtätades Butterflys centrala roll. Niels Jörgen Riis var som Pinkerton en jämbördig partner till Anne Margrethe i fina duetter. Guido Paevatlu gjorde med sin varmt kraftfulla barytonstämma ett nyansrikt porträtt av Sharpless, den amerikanske konsuln.

Pianisten och kapellmästaren Sven Skipper lyckades utmärkt med att frammana den speciella karaktären i musiken tillsammans med en klarinettist och tre stråkmusiker på violin, cella och kontrabas. Allt enligt recensionen i Ystads Allehanda.

 

2013 bjöd på tre dagar i backarna med La Traviata, Kärleksdrycken och en stor Jubileumskonsert

La Traviata

2013 års Operafestival inleddes med La Traviata, Verdis mest älskade opera i en ny och annorlunda tappning. Violetta, som sjöngs av Anne Margrete Dahl, framträdde i norsk bonad och Germont, Alfredos far, var en sträng företrädare av inre missionen.

Samma föreställning spelades senare samma sommar på Åmot Operagård i Norge.

Kärleksdrycken

För första gången bjöds publiken på en komisk opera. Det var en ”närproducerad” föreställning med handlingen förlagd till Lanthandeln i Vitaby som kompletterats med en mopedverkstad. Det bjöds också på en egen Kärleksdryck, som Drakamöllan tagit fram tillsammans med Kiviks musteri. Det danska sångarlaget från gudiOpera gjorde föreställningen till en enda lång fest.

Stor Jubileumskonsert

Under en lång och spännande eftermiddag njöt nära 1000 av en musikalisk meny som innehöll allt från visor av Olle Adolphson och Lille Bror Söderlund framförda av Hässleholms Kyrkas Vocal Ensemble, till pärlor från operavärlden och det bästa av Evert Taubes stora visskatt. Sven-Bertil Taube som återvände till Drakamöllan efter mer än 50 år gav publiken allt och lite till. Operatrion Divine med de tre sopranerna Carolina Gentele, Gabriella Lambert-Olsson och Jacqueline Miura bjöd på en totalupplevelse. Hela konserten avslutades med Calle Schewens vals där publiken fick chansen att sjunga tillsammans med alla de drygt 60 medverkande artisterna och musikerna. En oförglömlig eftermiddag!

 

2014 bjöd på Barberaren i Sevilla och en konsert med Huaröds Kammarorkester

2014 bjöd Drakamöllan Operafestival in till två spännande dagar, Barberaren i Sevilla, en av operavärldens mest älskade och spelade operor och en stor konsert i samarbete med Huaröds Kammarorkester under ledning av Mats Rondin.

I Drakamöllans backar hade handlingen i Barberaren i Sevilla förlagts till vår tid och ”road model” var Ole Henriksen, en dansk som med sin skönhetssalong i Hollywood som bas skapat ett varumärke som är känt över hela världen. För det är ju i skönhetssalonger, där människor stylas och stjärnor skapas med hjälp av magiska krämer, som vi hittar dagens ”barberare”. Det blev en fartfylld föreställning fylld av Rossinis ofelbara sinne för musikalisk humor.

Solister var Signe Asmussen, Jasia Julia Nielsen, Niels Jörgen Riis, Guido Paevatalu, Anders Jakobsson, Christian Christiansen och Teit Kanstrup.

De här raderna fick vi som tack från en av gästerna, en tidigare musik recensent i en av våra ledande dagstidningar; ”Det vittnar om artisteri och hjärtans lust att kunna sprida sådan glädje som ditt operasällskap med Rossinis benägna bistånd kunde förmedla till den allt våtare publiken under midsommardagens kväll. En sådan Figaro som den vi fick möta har jag aldrig träffat på under ett långt liv och många Barberare förställningar.”

Operafestivalen avslutades med en spännande konsert där scenen fylldes av Huaröds Kammarorkester under ledning av Mats Rondin, med Cecilia Lindwall som speciell gäst.

I ett brett och blandat program med nordiska förtecken bjöd Huaröds Kammarorkester, solister och musiker från guidOpera och Drakamöllans Operakör på en spännande korsbefruktning mellan klassisk opera, instrumentalmusik och körsång. Publiken kunde njuta av allt från klassiska pärlor av våra främsta nordiska tonsättare; Carl Nielsen, Hugo Alfvén, Edvard Grieg, Elfrida Andrée och Jean Sibelius till Evert Taube.

 

Tosca 2015 – Debutantlyckat hattrick av Puccini

Så skrev Ystads Allehanda och Kristianstadsbladet om 2015 års sommaropera på Drakamöllan. Föreställningen bjöd på många debutanter; Signe Asmussen i rollen som Tosca, Guido Paevatalu i rollen som Scarpia, Frederik Paevatalu Rolin, dubblerade i rollerna som Angelotti och en fångvaktare och Petter Moen i rollen som Spoletta.

Föreställningen trollband publiken i ett väder som bjöd på omväxlande en värmande sol och ibland lite mörkare moln. Så blev det också stående och långa ovationer när Tosca lämnade scenen efter det sista ackordet.

För ett mäktigt inslag i föreställningen svarade Drakamöllans Operakör, 40 medlemmar ur Hässleholms Kyrkas Vocal ensemble under ledning av Birgitta Roslund.

 

Rigoletto 2016 års opera

För första gången slogs Drakamöllans operaprimadonna upp på första sidorna av Ystads Allehanda och Kristianstadsbladet. Men så var det också en strålande debut av Vibeke Kristensen i rollen som Gilda.

I guidOperas iscensättning av ”Rigoletto” var handlingen förlagd till dagens Italien, en tid lika fylld av fåfänga och ytlighet som 1500-talet, där operan från början utspelade sig. Vi fick uppleva den första kärlekens kompromisslösa passion som ställdes mot korruption och svek. Allt inramat av Verdis mäktiga och förtrollande musik.

 

Drakamöllan operafestival 2017 – två operor Il tabarro och Pagliacci

2017 bjöd vår Operafestival för första gången på två hela operor under en och samma dag, Giacomos Puccinis ”Manteln” och Pajazzo av Ruggiero Leoncavallo.

Dramatiskt hade de två historierna mycket gemensamt: ett kärleksdrama mellan tre personer där upplösningen är ond och bråd död.

Båda föreställningarna är skapade i samma stil; verismen, som gjorde sitt intåg i operavärlden i slutet av 1800-talet. Normalt ingår Manteln som en del av Il trittico – en triologi av tre självständiga enaktsoperor av Puccini. När vi valde att låta Manteln och Pajazzo bilda en egen föreställning var det för den fantastiska musiken, som inte lämnar någon oberörd och för att båda, på var sitt sätt, speglar ett äkta och tidlöst triangeldrama.

Konstnärlig ledare som alltid Guido Paevatalu. Kapellmästare; Leif Greibe.
Som solister i Manteln medverkade Signe Asmussen, Niels Jörgen Riis, Guido Paevatalu, Jan Lund och Anders Jakobsson och i Pajazzo Camilla Illegård, Niels Jörgen Riis, Guido Paevatalu, Jan Lund och Teit Kanstrup. Medverkade gjorde också Hässleholms kyrkas vocalensemble, Drakamöllans egen operakör.

 

2018 års Operafestival en nära fyra timmar lång storslagen konsert och hyllning till Drakamöllan 20 år

Med mer än 50 medverkande blev 2018 en mäktig musikalisk fest med både gammalt och välbekant och nytt och spännande. Inledningsvis fick publiken återuppleva många av de pärlor som vi njutit av i operabacken genom åren. Hela 19 arior ur 9 olika operor. Guido Paevatalu, vår operachef, lotsade publiken genom programmet som bjöd på många av de sångare och musiker som medverkat genom åren liksom vår egen operakör Hässleholms kyrkas vocal ensemble.

En hyllning till Taube

I den vackraste av sommardagar blev hyllningen till Evert Taube ett inslag som gick rakt in i själen på publiken. Våra solister hade själva fått välja var sin sång ur Everts rika repertoar.

”Närodlat” också musikaliskt när vi hyllade Birgit Nilsson

Det var med framtidens La Nilsson, Christina Nilsson som vi i konsertens tredje akt hyllade Birgit Nilsson som 2018 skulle ha fyllt 100 år. Det var första gången sedan hennes stora genombrott som Christina framträdde på hemmaplan. Christina trollband publiken genom sin magiska stämma och genom sin utstrålning. Medverkade i den avslutande avdelningen gjorde också Gitta-Maria Sjöberg, ordförande för Birgit Nilssons Vänförening. Den pampiga avslutningen med Gästernas intåg ur Tannhäuser av Richard Wagner med alla solister, vår operakör Hässleholms kyrkas vocal ensemble och vår för dagen förstärkta ensemble blir ett oförglömligt operaminne från Drakamöllan.

Sopran: Signe Asmussen; Sopran: Vibeke Kristensen; Sopran: Camilla Illeborg; Mezzo: Josefine Andersson; Sopran: Gitta-Marie Sjöberg; Tenor: Niels-Jørgen Riis; Bas: Christian Christiansen; Baryton: Guido Paevatalu. Leif Greibe (kapellmästare); Anton Lasine (violin); Nanna Hartmann Rasmussen (bratsch); Kim Bak Dinitzen (cello); Henrik Simon Simonsen (kontrabas); Dominika Piwkowska (horn); Tore O. Poulsen (klarinet). Hässleholms kyrkas vocalensemble (körledare: Birgitta Roslund).
Konstnärlig ledare: Guido Paevatalu. Producent: Ingalill Thorsell.

 

Drakamöllan Kulturfestival 22-23 juni 2019

I år låter vi vår operafestival växa till en Kulturfestival. Det gör vi för att knyta an till Drakamöllans nya satsning Nordiskt Forum för Kultur och Vetenskap där vi under ett antal veckor om året samlar vetenskapsmän och kulturarbetare från hela Norden.

Förutom en fantastisk operaupplevelse blir det spännande möten med stora personligheter – från FN:s Generalförsamling till Svenska Akademien när vi förvandlar scenen till ett rum för samtal. I sista stund har det blivit klart med ett celebert besök av den nyutnämnda, och yngsta, ledamoten i Svenska Akademien; Anne Swärd.

Festivalen genomförs i samarbete med Litteraturkanalen.se, Musik i Syd och guidOpera.

Midsommardagen den 22 juni, 15 – 21
Du store verden

Årets festival öppnar med att ge en inblick i den stora världen och vem kan vara bättre ledsagare än Danmarks förre utrikesminister och ordföranden inom den 70:e sessionen för FN:s generalförsamling i New York (2015-2016), Mogens Lykketoft och hans hustru Mette Holm, tidigare utrikeskorrespondent och stor Kinakännare. Lykketoft avgår från sitt uppdrag som ledamot i Folketinget i samband med det danska valet. Kanske kan vi hoppas på spännande avslöjanden nu när han avgått. Parets senaste bok, “Du store verden”, där Uffe Ellemann Jensen är en av medförfattarna, har blivit en storsäljare i Danmark. Passa på att köp ett signerat exemplar här på Drakamöllan.

Operans värld från insidan

Tyvärr har våra norska vänner Linn Ullmann och Niels Fredrik Dahl tvingats lämna återbud. Istället får vi en chans att möta våra stora operastjärnor Guido Paevatalu och Niels Jörgen Riis i ett samtal med skådespelaren Rasmus Troedsson, som gjort succé i TV-serien ”Vår tid är nu” och Litteraturkanalens Mikael Olsson Al Safandi, tidigare chef inom både Sveriges Radio och SVT.

Vad säger danska drottningen när hon tar emot sångarna på audiens och vad är det värsta de upplevt på scenen? De och andra historier från deras liv på och bakom scenen kommer vi att bjudas på.

Konst och kulturhistoria hör vi om i samtal med skulptören Staffan Nihlén. Dessutom smakprov på vad som sker i mötet mellan vetenskap, olivodling och barnlitteratur, alla områden där professor Håkan Wallander är verksam inom  vid Lunds universitet.

Först samtal sedan en rejäl paus med Operalåda eller egen picknick korg

Det är så det är tänkt att fungera. Vi börjar dagarna med att scenen blir ett välkomnande rum för samtal. Knappt två timmar tar den här delen av programmet. Efter detta blir det en timmes paus med möjlighet att njuta av vår Operalåda som vi i år fyller med en matig sallad och en varm saftig vildsvinsburgare med hembakat bröd. För de som vill ha ett vegetariskt alternativ serveras en rödbetsburgare. Det blir också premiär för vår nya husdryck, Humle, en alkoholfri dryck baserad på äpple och humle från Stora Juleboda gård.

I pausen kommer de böcker som presenteras från scenen att finnas till försäljning i ett separat boktält. Där kommer man också att hitta information om Nordiskt Forum för Kultur och Vetenskap och om Drakamöllans Vänner för Kultur och Vetenskap

Figaros bröllop avslutar dagen och vilken fest det blir!

Äntligen är det dags för midsommarbröllop i Drakamöllans backar när Susanna får sin Figaro i Mozarts stora klassiker. En opera som egentligen borde heta Susannas bröllop, för åtminstone i vår uppsättning är det kring henne som allt kretsar. Det blir kärlek, intriger och total förvirring i den här fartfyllda uppsättningen av Mozarts mänskliga och evigt unga opera.
Konstnärlig ledare Guido Paevatalu och kapellmästare är Leif Greibe. Allt utspelar sig på ett badhotell, passande så här nära havet. Knappt tre timmar varar föreställningen med en kortare paus.

Medverkande; Figaro: Joel Kyhle, Susanna: Vibeke Kristensen, Greven: Jakob Vad, Grevinnan Signe Manuitt Asmussen, Cherubino: Josefine Andersson, Marzellina: Ulla Kudsk, Bartolo: Guido Paevatalu, Basilio och Don Curizio: Niels Jörgen Riis, Barbarina: Julie Me-Ra, trädgårdsmästaren: Hans Lawaetz.

Läs mer om de medverkande här!