• Skip to main content
  • Skip to footer

Drakamöllan

  • Om oss
    • Natur
    • Våra böcker
    • Bildgalleri
  • Aktuellt
  • Hotell
    • Paket
  • Mat
    • Kalas och bröllop
    • Våra drycker
  • Konferenser
    • Aktiviteter
    • Priser
  • Nordiskt Forum
    • NORDISKT FORUM
    • Drakamöllans Vänner för Kultur och Vetenskap
  • Opera/ Event
    • Opera
    • Opera inomhus
  • Kontakt
    • Samarbetspartners
  • Svenska
  • Engelska

Aktuellt

 

Guido och Ingalill står på operascenen och hälsar publiken välkomna

TACK ALLA FÖR EN
STRÅLANDE OPERAFESTIVAL

Det var med fjärilar i magen vi såg scenen komma. Vi visste att den skulle vara stor men SÅ stor! När den sakta växte fram kändes den gigantisk. Som tur var kom den redan på torsdagen för fredagen bara försvann när alla stolar och instrument skulle komma på plats. Och då var scenen helt plötsligt i minsta laget.

Samtidigt som ljudproven avlöste varandra började folk strömma till och gården fylldes av matglada gäster som njöt av årets operalåda. Solen sken och vindarna var ljumma. Perfekt för en konsertkväll i backen. När alla var på plats i backen var det en imponerande syn. Drygt 600 personer har vi räknat ihop det till i efterhand.

Bild: Lars Strandberg


Operakonsert med allt och mer

Malmöoperans orkester och solister från guidOpera stod för musiken

Malmöoperans orkester och solister från guidOpera stod för musiken. Prick klockan 19 slog kvällens dirigent Gudrun Dahlkvist i gång orkestern. Det blev en lång och mäktig konsert som helt fångade publiken. Recensionen i Ystads Allehanda och Kristianstadsbladet uttryckte det alla kände. Det är något drömskt med en symfoniorkester ute i det gröna. Musiken blir en värld liksom svävande för sig själv omgiven av naturens ljud och dagrar. Orkesterpoesi i naturen. Hela recensionen kan du hitta här.

Naturens ljud tog också Thomas Nordegren fasta på när han i måndagens (20 juni) i Talkshowen Nordegren och Epstein på SR 1 berättade om Drakamöllans Operafestival. Hur fåglarna försökte sjunga i kapp med sångarna och överglänsa dem. Kvällens dirigent, Gudrun Dahlkvist beskrevs som en ung maestro med stor auktoritet. Också ”vår” egen Traviata, Frederikke Kampmann, fick ett omnämnande. Liksom att en del av biljettintäkterna går till Ukraina.

Kvällens solister Vibeke Kristensen, Signe Asmussen, Frederikke Kampmann, Josefine Andersson, Niels Jørgen Riis och Guido Paevatalu bjöd på allt från gripande vemod till stilistisk elegans.

Ända från Warszawa kom Olga Pasichnyk som på Drakamöllan förenades med sin syster Natalya, som bor och arbetar med Stockholm som utgångspunkt. Deras gripande introduktion av ukrainsk folkmusik blev för många en av konsertens höjdpunkter.

Bild: Lars Strandberg


La Traviata

Frederikke Kampmann i rollen som Violetta från La Traviata

Lördagen började med regn, men lagom till att det var dags att servera maten före föreställningen sken solen från en klarblå himmel. Den här dagen var det guidOpera som stod för både musik och sång. Än en gång var backen välfylld och vi fick uppleva en debut som gav mersmak: Frederikke Kampmann i rollen som Violetta. En stjärna var född. Föreställningen inleddes pampigt med Skålsången med medverkan av en kör från Hässleholms kyrkas vokalensemble tillsammans med kvällens huvudpersoner, Violetta och Rudolfo.

Som i alla Guido Paevatalus uppsättningar framstod dramat med stor tydlighet. Snillrik och vacker dekor med en nordisk ton gjorde föreställningen till en stor fest trots det tragiska slutet.

Knappt hade de sista besökarna lämnat operabacken innan arbetet med att riva scenen påbörjades. Halv tio var allt nere och än en gång fick vi stå med hjärtat i halsgropen när den gigantiska bilen skulle ta sig ut igen.

Kvar i backen endast några tomma vattenflaskor. Det visar vilken otroligt skötsam publik vi har.


Tack och åter tack

Bild på publiken i operabacken

På scenen avtackades alla medverkande med stående ovationer. Jag vill också tacka alla Drakamöllans medarbetare som hela tiden var på språng och såg till att allt fungerade prickfritt. Ett stort tack också till vår vänförening, Drakamöllans Vänner för Kultur och Vetenskap som såg till att välkomna alla och att lotsa alla rätt. Mer om vänföreningen hittar du här.

Sist men inte minst vill vi tacka årets sponsorer och samarbetspartners; Malmö Opera, guidOpera, Musik i Syd, Tomelilla Kommun, Knud Højgaards Fond, William Demant Fonden och Länsförsäkringar som var på plats och informerade om sin verksamhet och om projektet Erosion som presenteras mer utförligt nedan.

Bild: Lars Strandberg


Festivalens bidrag till
Ukrainska Institutets volontärsarbete

Ingalill med Olga och Natalya Pasichnyk på operascenen

Det är svårt att ange det exakta antalet besökare under båda dagarna med tanke på alla gäster med fribiljetter men vi uppskattar antalet till drygt 900 stycken. Tjugo kronor per biljett skulle ge ett bidrag på 18 000 till SEK i enlighet med vårt löfte när vi presenterade operafestivalen, en summa som vi rundar av uppåt till 25 000 SEK.

Här kan du läsa mer om vart pengarna går och hur du kan bidra.

Mot bakgrund av Rysslands aggression och den fruktansvärda situation många människor befinner sig i, har Ukrainska Institutet i Sverige startat en volontärorganisation för att bidra med humanitär hjälp. Lastbilar avgår regelbundet med skyddsutrustning, mediciner och medicinsk utrustning, livsmedel med lång hållbarhet och andra produkter som efterfrågas. I samarbete med lokala partners kan hjälpen nå ända fram till fronten, där den behövs som mest.

Bild: Lars Strandberg


Redan nu kan du boka in
den 16 – 18 juni nästa år

Bilder på publiken och operascenen samt publiken som avnjuter sin Operalåda innan konserten

Måndagen efter festivalen kom ett mail från Malmöoperas orkesterchef Martin Brommann som uttryckte orkesterns stora uppskattning över arrangemanget. De vill gärna komma tillbaka. Martin skyndade sig att blocka den 16 juni 2023. Idag har vi också fått klartecken från Guido Paevatalu och guidOpera.

Att döma av alla glada tillrop över att Operafestivalen inte kolliderar med midsommarfirandet så hoppas vi att besökarna också gärna kommer tillbaka. Vi har därför beslutat att permanent flytta festivalen till helgen före midsommar.

Bilder: Lars Strandberg


Spännande utställning på vårt staket

Aktuella utställningen Erosion i regi av fotografen Kristoffer Granath uppsatt på ett staket

Som en del av vårt samarbete med Länsförsäkringar kan vi presentera den mycket aktuella utställningen Erosion i regi av fotografen Kristoffer Granath. I fantastiska bilder har han dokumenterat klimatförändringarna längas södra Sveriges kust. Utställningen hänger på vårt staket längs vandringsleden i Drakamöllans naturreservat. Passa på att vandra och se utställning. Där kan du scanna en QR kod och genom att svara på fem korta frågor vinna ett ex av konstfotoboken med samma namn. Utställningen finns på plats till 1 juli sedan ”vandrar den vidare”.

Bild: Ingalill Thorsell


Nu tar vi sommar

Sista konferensen är avklarad och från och med nu brukar vi säga att det är lördag varje dag i veckan och därmed tillgängligt för privata gäster till i mitten av augusti. Glädjande nog har vi många bokningar redan nu så bäst att höra sig för innan ni planerar att komma. Som vanligt blir vi glada för förfrågningar via mail till info@drakamollan.com.

Glad sommar önskar vi på Drakamöllan

Footer

Drakamöllan Gårdshotell. Drakamöllans väg 108. 297 95 Degeberga. Telefon 044 - 35 10 16. info@drakamollan.com
Copyright © 2022 Drakamöllan Gårdshotell

Producerad med xSentio från WebbPlatsen