Jubileumsår med gammalt och nytt
Försöker förstå var de 25 åren har tagit vägen. Minns fortfarande känslan av hur jag de första åren bar frukosten från Mangårdsbyggnaden genom den fantastiska kastanjen till frukostmatsalen i Bagarstugan. Åtta gäster var det som mest som åt frukost tillsammans vid ett stort bord. Första sommaren regnade det varje dag vilket gjorde att frukostarna drog ut på tiden till mitt på dagen. Det la grunden till Drakamöllan som en plats för samtal och möten.
Drakamöllan – Kraftkälla för beslutsfattare står det utanför grinden.
Då var fokus främst på konferenser och möten för företag och organisationer. När vi fick vår första kökschef, Eve Maltais, och efter hand sökte om alkoholtillstånd öppnade vi upp matsalen också för privata middagsgäster.
Jag minns hur en dam var väldigt bekymrad. Gården var ju bara för beslutsfattare så hade hon rätt att vara här? Efter en lång stunds funderande kom hon fram till att hon också minsann träffade många beslut varje dag. För så är det. Alla är vi beslutsfattare och Drakamöllan skall vara en kraftkälla för alla.
Vigsel i Drakamöllans backar
Många har genom åren lovat varandra evig trohet på vår vigselplats i backen eller bak i trädgården. Några har också valt att vigas ute i backarna. Förr var det så att rätten att viga ett par endast gällde inom kommunen. En dag ringde en dam från en av de kommuner som Drakamöllan gränsar till för att förhöra sig om att vigseln verkligen skulle äga rum i just den kommunen. Jag visste i ärlighetens namn exakt inte vilken kulle brudparet hade valt men jag försäkrade att så var det. Vem vet. Kanske är den vigseln inte giltig.
I sommar kommer ett av de par som vigts på gården tillbaka med barnen och de närmaste för att inför en präst förnya sina äktenskapslöften. Det känns stort.
Många återvändare
Alla som återvänder till Drakamöllan gör det med starka minnen från tidigare besök. Man minns i vilket rum man bodde och vad som serverades till middag. Många berättar om hur det känns som att komma hem. Vi strävar medvetet efter att bevara den känslan samtidigt som vi vill förnya oss.
I vår är det trädgårdens tur att få en uppfräschning. Elna Jolom, som varit en av våra nära samarbetspartners under många år, är nu igång med att ge trädgården ett nytt liv. Förutom glaskonstnär kan Elna nu titulera sig Landskapsarkitekt. Det skall bli spännande att se resultatet.
I nästa nyhetsbrev kommer flera minnen från våra 25 år.
Påsk på Drakamöllan
I takt med att ljuset återvänder börjar påskhelgen att fyllas på. Många vill vara på plats när Konstrundan öppnar men ännu har vi några rum kvar på Skärtorsdagen den 6 april men resten av påskhelgen är det fullbokat.
Månadens recept:
I väntan på den riktiga sparrisen har fattigmanssparris, som svartrot också kallas, blivit en favorit. För många är det en ny bekantskap. Härligt med en lokal primör som finns också mitt i vintern. Tryck på länken nedan så hittar du receptet. Avnjut gärna med ett glas riesling.
Karamelliserad svartrot med citron och parmesan
Kristi himmelsfärdshelgen 18 – 21 maj
I år är temat för Matrundan Platsens själ ger smaken. Det gäller verkligen på Drakamöllan. Här har vi under alla år inspirerats av det som växer runt hörnet och i vår närmaste omgivning. Redan året efter att vi öppnade vårt kök bannlystes lammkotletter från Nya Zeeland och så är det med alla våra råvaror. De skall vara så närodlade som bara är möjligt.
Under Matrundan dukar vi varje dag klockan 12 fram vår Matrundebuffé. Det gäller att vara på hugget för att få en plats. Förbokning krävs. Varje dag presenterar vi också en liten programpunkt efter maten. Torsdag, fredag och lördag kåserar Ingalill om allt som hänt på gården under 25 år.
Guidad tur i naturreservatet
Söndagen den 21 maj kl 13 arrangerar vi en guidad tur i naturreservatet med en kaffekorg. Pris 100 SEK per person. Här är alla välkomna.

Operafestival – Jubileumskonsert 16 juni kl 19-22
Nedräkningen har börjat
När detta skrivs varnar man för snökaos på Österlen. Då är det svårt att tänka sig att det är mindre än 100 dagar till inledningen av årets Operafestival och vår jubileumskonsert tillsammans med Malmö Operaorkester och solister från guidOpera.
Vi hoppas på och drömmer om samma härliga väder som förra året så att det kan bli en verklig folkfest.
Guido Paevatalu och Martin Brommann arbetar för fullt med programmet som kommer att bli en härlig blandning mellan opera och operett. I sommar är det en ny dirigent som håller i taktpinnen, Elena Mitrevska, också hon engagerad på Malmö opera.
Några av solisterna är välkända för publiken som Niels Jörgen Riis, och vår operachef Guido Paevatalu.
Nya ansikten är Julia Meera, sopran och Frederik Paevatalu Rolin, baryton.
Vi har också ett lokalt bidrag, Carolina Sandgren Tomelillas egna operastjärna som normalt återfinns på Göteborgsoperan.
Niels Jörgen har i vår premiär på Operan i Köpenhamn på titelrollen i Peter Grimes. Ett stort och krävande parti. Senare i år gör Frederik debut som Papageno i Trollflöjten. Också det på Operan i Köpenhamn. Josefine kommer man att kunna uppleva som Askungen på Folkoperan i Stockholm.
Hela gården blir en enda stor uteservering där man kommer att kunna njuta av årets upplaga av vår Operalåda, en spännande sallad som toppas av en matig ljummen pirog. I pausen bjuder Drakamöllan på kaffe och födelsedagstårta.
Beställ biljetter här.
Madama Butterfly på Drakamöllan 17 juni kl 15-18
På lördagen den 17 juni är det åter dags att få uppleva Madama Butterfly på Drakamöllan. Senast det begav sig drabbades vi av skyfall och tvingades avbryta föreställningen innan det tragiska slutet. Det innebär att Butterfly vandrar runt i backarna och väntar på att fullborda sitt öde. Allt är laddat för att det därmed att bli en extra ödesladdad föreställning. Julia Meera är vår Butterfly och som klippt och skuren för rollen.
Också den här dagen serveras vår operalåda före föreställningen och i pausen bjuder Drakamöllan på kaffe och födelsedagstårta.
Beställ biljetter här.
Årets Evenemang 2022 i Skåne
Lagom till jul fick vi ta emot den förnämliga utmärkelsen Årets Evenemang i Skåne som årligen delas ut av Magasinet Skåne. Vi var två oändligt glada eldsjälar som tog emot priset. Det är ett pris som förpliktar. Nu gäller det att göra ett ännu vassare, gladare och mera folkligt evenemang. Svårast av allt är att nå ut till alla Skåningar. Vi arbetar med allt från annonser till affischer, flyers och Facebook. Det senare är inte vår starkaste sida så därför ber vi er alla om hjälp. Här finns flyern för årets operafestival. Dela den gärna med dina vänner på Facebook och Instagram. Ladda ner den som bild eller pdf. Det skulle vara den mest fantastiska 25 års present jag kan tänka mig.
Tips om var man kan bo
Med så många medverkande finns det inte plats för boende på Drakamöllan. Vi har reserverat ett antal rum på Agda Lund i Kivik, www.agdalund.se och på Kiviks hotell, www.kivikshotell.se.
Vi har också reserverat 8 rum på Kuskahusen, ett vandrarhem som ligger bara 15 minuter bort med bil. Där kan man övernatta i högklassiga dubbelrum med egen dusch och toalett för 1200 SEK per natt. Frukost finns att tillgå i form av en mikrobutik. Mer information på www.kuskahusen.se.
I samtliga fall skall du uppge Drakamöllan Operafestival när du bokar.
Älskade Olle
Kulturprojektet ”Älskade Olle!” om vispoeten Olle Adolphson på Österlen uppmärksammar för tredje året hans betydelsefulla gärning. I år utökas programmet till två dagar. Den 4 augusti blir det en hyllningskonsert till Olle Adolphson på Skepparps Vingård med Mimi Terris som solist. Dagen efter blir det en vandring i Olles fotspår på Drakamöllan inklusive en lunch här på gården. Producent och arrangör är Fähund Evenemang med Anders Anton Påhlsson och Börje Bengtsson. Biljetter beställer du här.
Nordiska dagar på Drakamöllan 7 och 8 augusti – Där vi bygger broar
När operafestivalen är hoppackad och vi har samlat nya krafter är det dags för ännu ett spännande arrangemang på Drakamöllan där vi vill samla alla som vill se en ökad nordisk gemenskap. Under dagarna samlar vi tidigare stipendiater till vårt Nordiska Forum för Kultur och Vetenskap men också allmänheten är välkommen. Det blir spännande presentationer och diskussioner med fokus på kultur, vetenskap, näringsliv och idrott och hur vi inom dessa olika områden kan bygga broar mellan de nordiska länderna.
Medarrangörer är Drakamöllans Vänner för Kultur och Vetenskap och Föreningen Norden. I bifogad artikel från Svenska Litteratursällskapets tidning kan du läsa mera våra forumveckor. Läs artikeln här.