Figaros Bröllop Medverkande

Guido Paevatalu, baryton/instruktör/scenograf, är utbildad på Operaakademin i Köpenhamn och debuterade på Det Kongelige Teater 1982. Han har sjungit alla operalitteraturens ledande barytonpartier och har varit en populär gäst i operahus, konsertsalar och vid festivaler i bl.a. Stockholm, Helsingfors, Savonlinna, Dublin, New York, Houston, Tulsa, Washington DC, Philadelphia och Wien. Hans stora repertoar omfattar också lieder och sånger och han har gjort åtskilliga cd och dvd inspelningar av operauppsättningar och nu senast en cd; ”Carl Nielsen Salmer og Sange”. Guido Paevatalu skapade 2012 sitt eget operakompani, guidOpera, där han är operachef och konstnärlig ledare. Med Guido som instruktör, scenograf och producent har guidOpera genomfört en rad föreställningar; La Traviata (2009), La Bohème (2010/2017), Madame Butterfly (2011), Carmen (2012/2018), Kärleksdrycken (2013), Barberaren i Sevilla (2014), Tosca (2015), Draken Kjetil (2015) Rigoletto (2016) Il Tabarro (2017) Kappan (2017) och Bajadser (2017) som turnerat i Danmark och Skandinavien efter premiär på Drakamöllan. Han har tilldelats Ridderkorset af 1. Grad af Dannebrogordenen.

Niels Jørgen Riis, är en av Danmarks absolut främsta tenorer. Han debuterade på Det Kongelige Teater som Lehrbube i Wagners Mästersångarna 1996 och har sedan 1998 sjungit merparten av de viktigaste tenorrollerna på nationalscenen där han är anställd i Solist ensemblen; Nemorino i Älskogsdrycken, Alfredo i La Traviata, Leander i Maskarade, Belfiore i Resan till Reims, Hertigen i Rigoletto, titelpartiet i Werther, Fenton i Falstaff, Rodolfo i La Bohème, Macduff i Macbeth, Lenskij i Eugen Onegin, Edgardo i Lucia di Lammermoor med flera. Han har medverkat i alla guidOperas uppsättningar genom åren.

Signe Asmussen, sopran, är utbildad på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i Köpenhamn. Hon debuterade år 2001 med strålande recensioner som utropade henne till en ”sångare med extraordinära förutsättningar” och till en ”vokal intimförförerska”. Hun har uppträtt på det Kongelige Teater, Rialto Teatret och Den Jyske Opera i en lång rad kända roller. I guidOpera har hon sjungit en mycket rosad Cio-Cio San i Butterfly och titelrollen som Floria Tosca i Tosca, Signe Asmussen har, utöver Aksel Schiøtz priset, mottagit åtskilliga priser och stipendier bl a Sonnings Stipendium 2002, Holstebro Musikpris 2002, Rhein van Hauens Legat, Tonny Landy och Tove Hyldgaards Legat och Dansk Komponistforenings Pris 2014.

Jakob Vad, baryton, är utbildad på Operaakademiet i København i 2012 med vidare studier på Madrid Opera Studio under 2014. Jakob arbetar med de allra största teatrarna i Danmark. Han har sjungit flera roller på Det Kongelige Teater. 2017 sjöng Jakob Mephistopheles i Faust och Brétigny i Manon under Copenhagen Opera Festival och fick samma år priset som årets unga operatalang. Jakob har också haft en betydande karriär utanför Danmark; Guglielmo i Cosi fan Tutte och Figaro i Figaros Bröllop på Hamburger Kammeroper, titelrollen Don Giovanni i Don Giovanni i Bonn, Papageno i Trollflöjten på Cuenca Opera i Spanien och rollen som Albert i Werther af Massenet vid Irkutsk Opera Festival i Ryssland. Jakob har under sin utbildning och som professionell mottagit en rad priser och stipendier bland dem det prestigefyllda Richard Wagner Stipendium till Festspillene I Bayreuth och Van Hauns Pris – ett av de mest ansedda priserna till unga konstnärer i Danmark.

Vibeke Kristensen, norsk sopran, er utbildad på Det Norske Musikkonservatorium med avslutande studier på Operaakademin i Köpenhamn 2006. Hun debuterede på Det Kgl. Teater i 2004. Utöver flera roller där har hon gästspelat på Den Jyske Opera och 2012 hedrades hon som ”årets Sångare” av Operans Vänner. Vibeke har uppträtt på åtskilliga av sitt hemlands större scener bl. a som Susanna i Figaros Bröllop på Den Nye Opera i Bergen, Adele i Fladdermusen på Operan i Kristiansund och Adina i Älskogsdrycken på Opera Nordfjord. Vibeke sjöng 2017 Gilda i guidOperas uppsättning av Rigoletto. Hon är en ofta anlitad solist i oratorier och de har medverkat tillsammans med de flesta symfoniorkestrarna i Skandinavien. Vibeke mottog Edith Allers Mindelegat 2007 och Ålborg Operapris 2012.

Joel Kyhle, bas-baryton, är född i Dalarna. Han har studerat på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium och Operaakademin i Köpenhamn. Han debuterede 2018 i rollen som Jude på Det Kongelige Teater i København i Salome af Richard Strauss. Under 2017/18 medverkade han i Puccinis La fanciulla del West som guldgrävaren Happy. I guidOperas regi har han medverkat i Puccini’s La Bohème som Colline og i Bizet’s Carmen som Zuniga. Han har uppträtt med Camarata Øresund och Ama-DeusCor Witten som oratoriesanger i Mozarts Requiem.

Ulla Kudsk Jensen, mezzosopran/alt, är utbildad vid Det Jydske Musikkonservatorium och Operaakademin i Göteborg med vidare studier i New York och i Bayreuth. Hon är knuten till Operaen i Köpenhamn där hon bl. a sjungit rollen som Magdelone i Carl Nielsens Maskarade, Mary i Den Flygande Holländaren, Tredje Damen i Trollflöjten, Annina i La Traviata, Erste Magd i Elektra, Auntie i Peter Grimes, Fru von Plessen i Livläkarens besök och flera andra partier. I Wagners operor och på den prisbelönta dvdn The Copenhagen Ring sjunger hon Schwertleite i Valkyrian och Flosshilde i Ragnarök. I sommar, 2019, sjunger hon Zigenarkvinnan i Paul von Klenaus opera, Michael Kohlhaas på Den Jyske Opera.

Josefine Andersson, mezzosopran, har studerat på Operaakademien i Köpenhamn. Hon debuterade som Carmen mars 2018. Josefine har även framträtt i roller som Rosina i Barberen i Sevilla på Det Kongeliga Teater, Askungen med Nordic opera, Mercedes i Carmen med Opera Trondheim och Gianetta i Älskogsdrycken med guidOpera. Josefine har turnerat internationellt med romans- och lieder program och har medverkat som solist vid oratorier. Josefine tilldelades Jenny Lind stipendier 2012 och Reumerts Talentpris 2013.

Julie MeeRa Albertsen, sopran, är utbildad både vid Det Kongelige Danske Musikkonservatorium och Operaakademin men redan innan hon var klar debuterade hon under 2015 på Det Kongelige Teater i Kasper Holtens uppsättning av Friskytten. Året efter medverkade hon i Elisa Kragerups kritiker rosade föreställning av Figaros bröllop i partiet som Barbarina. Våren 2018 sjöng Julie bl.a. rollen som Frasquita och som Barbarina i guidOperas uppsättningar av Carmen och Figaros Bröllop.

Hans Lawaetz, bas, är utbildad på Det Fynske och Det Jyske Musikkonservatorium. Han var knuten till den Den Jyske Opera som körsångare och solist från 1981 och anställdes 1993 i Operakören på Det Kongeliga Teater. Han är en mycket populär oratoriesolist i Danmark och har som sådan sjungit med alla landsdelsorkestrarna i Danmark där han medverkat bl. a i Bachs Juloratorium, Johannespassionen och Matteus passionen. Han har dessutom medverkat i Systema Natura på Den Anden Opera och sjungit Barytonen i Four Note Opera.

Leif Greibe, kapellmästare och pianist är utbildad vid Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i Köpenhamn hos Professor José Ribera. Redan innan sin diplomexamen 1992 anställdes han på Det Kongelige Teater som operarepetitör, där han sedan dess har arbetat med mer än ett hundra operauppsättningar. Han också en av Danmarks mest eftersökta kammarmusiker och är bl. a en av grundarna av Danish Strings, som seden 1999 håller sommarkurser. Som kammarmusiker och ackompanjatör har Leif Greibe hållit ett stort antal konserter i Europa, Asien och Nordamerika.