Opera 15-16 juni 2024

Askungen kommer på besök lördagen den 15 juni

Rossinis opera Askungen är en musikalisk fest fylld av humor och livslust, vilket var Rossinis signum. Att den har något att säga oss också idag kommer årets Operafestival att visa.

Och vilken Askunge vi kan presentera! Josefine Andersson debuterade som Askungen på Folkoperan i Stockholm i september 2023 och lovorden har varit översvallande. Så här inledde Svenska Dagbladet sin recension

Askungen
Lysande revansch för en prinsessa i platåskor

Operan hade ursprungligen premiär 1817 men det var först 1963 som den sattes upp i Sverige. Det här är Guido Paevatalu första uppsättning och han har valt att förlägga handlingen till vår tid för att visa att en klassisk opera har lika mycket att säga idag även om man håller fast vid den ursprungliga handlingen.

Vi känner Askungen som ett av Bröderna Grimms klassiska äventyr. I den här föreställningen får vi uppleva hur Askungen bryter med den gamla föreställningen om vad som var kvinnans plats i hemmet och samhället. Från en närmast slavliknande roll i sin dysfunktionella familj reser hon sig, bryter alla band och får sin prins.

Också dagens heta debatt om kön vävs in i historien. Den onda systern Thisbe sjungs av tenoren Niels Jörgen Riis. Slutet blir också ett utropstecken. Allt utan att göra avkall på den ursprungliga handlingen och på ett humoristiskt och lättsamt sätt som det skall vara i en buffo opera. På så sätt hoppas vi också locka en yngre publik.

Rollbesättningen är en blandning av erfarna och unga sångare för att skapa den speciella dynamik som blir resultatet när flera olika generationer interagerar och arbetar tillsammans.

Kostymerna och scenografin avspeglar i sin förenklade form färgerna i prideflaggan och varje karaktär har sin egen färg.

Operan kommer att sjungas på danska. Orkestern, en trio bestående av piano, violin och klarinett, gör det möjligt att återskapa den levande musikaliska dynamik som utmärkte Rossinis verk.

Som tidigare år är det en premiärföreställning som vi får uppleva. Från Drakamöllan fortsätter sedan föreställningen på turné i Danmark hela nästa säsong.

Medverkande
Askungen – Josefine Andersson, svensk mezzosopran som har studerat på Operakademin i Köpenhamn. Josefine har medverkat i många tidigare uppsättningar på Drakamöllan nu senast i Madama Butterfly
Don Magnificio – Guido Paevatalu, baryton, instruktör, scenograf och Drakamöllans egen operachef
Prins Ramiro- Petter Moen, norsk tenor också han utbildad på Operaakademin i Köpenhamn. Petter har uppträtt på Operan i Köpenhamn, Den Norske Opera, Theater Chemnitz mfl.
Thisbe – Niels Jörgen Riis, solist vid Operan i Köpenhamn och en av Danmarks ledande tenorer. Välkänd för Drakamöllans publik där han medverkat vid samtliga Operafestivaler.
Clorinda- Signe Asmussen, sopran, utbildad vid det Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i Köpenhamn. En av Danmarks främsta tolkare av modern musik.
Dandini – Frederik Rolin, baryton, utbildad vid Operaakademin i Köpenhamn. Frederik sjunger denna säsong Papageno i Trollfljöten på Operan i Köpenhamn.
Alidoro – Hans Lawaetz, bas, utbildad på det Fynske og det Jyske Musikkonservatorium.
Kapellmästare – Leif Greibe, till vardags operarepetitör på Operan i Köpenhamn där han har arbetat med mer än ett hundra operauppsättningar.

Söndagen den 16 juni blir det sommarkonsert

Operafestivalen 2024 fortsätter i glädjens och lekfullhetens tecken med en härlig blandning av allt från visor till opera där vi speglar Drakamöllans musikaliska historia.

Drakamöllan har sedan 1950 talet varit en älskad plats för många av musiker. Först ut var Lillebror Söderlund och Evert Taube. När Christer Mörner tog över gården var det Sven-Bertil Taube, Olle Adolphson och Monica Zetterlund som hade Drakamöllans som sin fristad.

Ni kommer att ”möta” dem alla under vår sommarkonsert men det blir också nutida musik, för Drakamöllan med omgivningar inspirerar också idag visdiktare som Systrarna PYK. Efter helgerna återkommer vi med mer information om vilka som kommer att medverka.

Barn och ungdomar under 18 går in gratis.

Biljetter beställer du här!

Praktisk information hittar du här!