Operafestival 15 och 16 juni 2024

Askungen kommer på besök lördagen den 15 juni, kl 18.00 – 21.00

Rossinis opera Askungen är en musikalisk fest fylld av humor och livslust, vilket var Rossinis signum. Att den har något att säga oss också idag kommer årets Operafestival att visa.

Och vilken Askunge vi kan presentera! Josefine Andersson debuterade som Askungen på Folkoperan i Stockholm i september 2023 och lovorden har varit översvallande. Så här inledde Svenska Dagbladet sin recension

Askungen
Lysande revansch för en prinsessa i platåskor

Operan hade ursprungligen premiär 1817 men det var först 1963 som den sattes upp i Sverige. Det här är Guido Paevatalu första uppsättning och han har valt att förlägga handlingen till vår tid för att visa att en klassisk opera har lika mycket att säga idag även om man håller fast vid den ursprungliga handlingen.

Vi känner Askungen som ett av Bröderna Grimms klassiska äventyr. I den här föreställningen får vi uppleva hur Askungen bryter med den gamla föreställningen om vad som var kvinnans plats i hemmet och samhället. Från en närmast slavliknande roll i sin dysfunktionella familj reser hon sig, bryter alla band och får sin prins.

Också dagens heta debatt om kön vävs in i historien. Den onda systern Thisbe sjungs av tenoren Niels Jörgen Riis. Slutet blir också ett utropstecken. Allt utan att göra avkall på den ursprungliga handlingen och på ett humoristiskt och lättsamt sätt som det skall vara i en buffo opera. På så sätt hoppas vi också locka en yngre publik.

Rollbesättningen är en blandning av erfarna och unga sångare för att skapa den speciella dynamik som blir resultatet när flera olika generationer interagerar och arbetar tillsammans.

Kostymerna och scenografin avspeglar i sin förenklade form färgerna i prideflaggan och varje karaktär har sin egen färg.

Operan kommer att sjungas på danska. Orkestern, en trio bestående av piano, violin och klarinett, gör det möjligt att återskapa den levande musikaliska dynamik som utmärkte Rossinis verk.

Som tidigare år är det en premiärföreställning som vi får uppleva. Från Drakamöllan fortsätter sedan föreställningen på turné i Danmark hela nästa säsong.

Medverkande
Askungen – Josefine Andersson, svensk mezzosopran som har studerat på Operakademin i Köpenhamn. Josefine har medverkat i många tidigare uppsättningar på Drakamöllan nu senast i Madama Butterfly
Don Magnificio – Guido Paevatalu, baryton, instruktör, scenograf och Drakamöllans egen operachef
Prins Ramiro- Petter Moen, norsk tenor också han utbildad på Operaakademin i Köpenhamn. Petter har uppträtt på Operan i Köpenhamn, Den Norske Opera, Theater Chemnitz mfl.
Thisbe – Niels Jörgen Riis, solist vid Operan i Köpenhamn och en av Danmarks ledande tenorer. Välkänd för Drakamöllans publik där han medverkat vid samtliga Operafestivaler.
Clorinda- Signe Asmussen, sopran, utbildad vid det Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i Köpenhamn. En av Danmarks främsta tolkare av modern musik.
Dandini – Frederik Rolin, baryton, utbildad vid Operaakademin i Köpenhamn. Frederik sjunger denna säsong Papageno i Trollfljöten på Operan i Köpenhamn.
Alidoro – Hans Lawaetz, bas, utbildad på det Fynske og det Jyske Musikkonservatorium.
Kapellmästare – Leif Greibe, till vardags operarepetitör på Operan i Köpenhamn där han har arbetat med mer än ett hundra operauppsättningar.

Söndagen den 16 juni blir det
Sommarkonsert i Änglamarken, kl 15.00 – 18.00

Operafestivalen 2024 fortsätter i glädjens och lekfullhetens tecken med en härlig blandning av allt från visor till opera där vi speglar Drakamöllans musikaliska historia.

Drakamöllan har sedan 1950 talet varit en älskad plats för många av musiker. Först ut var Lillebror Söderlund och Evert Taube. När Christer Mörner tog över gården var det Sven-Bertil Taube, Olle Adolphson och Monica Zetterlund som hade Drakamöllan som sin fristad.

Här kommer man att hitta allt från musik av Lillebror Söderlund till helt nyskriven musik av Systrarna Pyk. Ett annorlunda sätt att uppleva Drakamöllans själ. Och vi kan lova att ni kommer att få njuta av Guido Paevatalus tolkning av ”vår egen visa” Kalla den Änglamarken eller himlajorden om du vill.

Just nu planerar vi för att konserten skall äga rum på innergården för att ge den en mer intim inramning. Skulle antalet besökare bli alltför stort flyttar vi ut i operabacken.

Årets operalåda bjuder på en koreansk/österlensk smaksensation

Att skapa sommarens operalåda är en av årets största utmaningar. Det är många punkter på checklistan. Färgrikt, fräscht, närodlat, rikligt men samtidigt lagom mättande, något varm, något som vi inte bjudit på förut och så det där lilla extra som förknippas med Drakamöllan.

I år har vi fastnat för ny grillade spett på österlengris som vi marinerar med spännande koreanska kryddor. Operalådan fyller vi med en försommarsallad där sparris, nypotatis och späda morötter blandas med mycket grönt. Till det nybakat bröd. Som avslutning massor av gott kaffe och vår operakaka.

Vi erbjuder också ett alternativ med varmrökt lax samt ett vegetariskt alternativ.

I baren finns vatten, alkoholfria alternativ, vin och öl att köpa.

Barn och ungdomar under 18 går in gratis.

Biljetter beställer du här!

Praktisk information hittar du här!