Drakamöllan – Nordiskt Forum för Kultur och Vetenskap

Nordiska flaggor

Nordiska dagar på Drakamöllan 6, 7 och 8 augusti
Tema: Vi bygger broar

Efter ett arrangemang i mindre skala sommaren 2022 där vi samlade ett antal alumni från vårt Nordiska Forum för Kultur och Vetenskap tar vi nu sats och bjuder in brett till två Nordiska Dagar 6, 7 och 8 augusti.

Under dessa två dagar vill vi samla alla ni som brinner för att stärka den nordiska gemenskapen men också ni som bara är allmänt nyfikna på vad som händer i våra nordiska grannländer. Vårt tema är att bygga broar. Broar mellan länder, broar mellan individer, broar mellan olika specialistområden. Broar som kan förena oss framåt.

Programmet under de två dagarna är laddat med spännande personer som gärna delar med sig av sin kunskap och sina erfarenheter. Förutom presentationer kommer det att finnas gott om tid för personliga möten, för mingel och för fördjupande frågor. Eftersom våra lokaler inte räcker till har vi bokat ett tält som rymmer minst 100 personer förutom en scen.

För att bekosta arrangemanget kommer vi att ta ut en entréavgift på 200 SEK per dag. I avgiften ingår ett års gratis medlemskap i Drakamöllans Vänner för Kultur och Vetenskap. Kaffe samt en enklare lunch kommer att finnas för en symbolisk kostnad.

Eftersom det är premiär för våra Nordiska dagar vill vi gärna få en uppfattning om hur många som vill komma och delta. Snart kommer du att kunna anmäla dig om du vill komma och lyssna. Du hittar hela programmet här, program för utskrift (pdf)och anmälan hittar du här.

 


Dagens samhälle innebär ett överflöd av kommunikation, konstant brus och krav på tillgänglighet. Som kontrast behövs miljöer som ger utrymme för fördjupning och nya möten.

Med detta initiativ vill vi skapa ett brett och öppet nordiskt refugium/gästboende för forskare och vetenskapsmän från alla discipliner, från teknik till humaniora, för konstnärer, kulturarbetare, journalister och samhällsdebattörer. Genom att vända oss till en nordisk målgrupp vill vi stärka de historiska banden och skapa nya kontakter.

Ett gästboende skall när verksamheten är fullt utbyggd omfatta allt från en vecka till fyra veckor under tre perioder årligen. Övriga tider kommer gården som tidigare att välkomna privata gäster och konferensgäster.

Projektet har initierats av Drakamöllan AB och stöds av den ideella föreningen Drakamöllans Vänner för Kultur och Vetenskap.

Kraftkälla för skapande

Den gamla skånegården Drakamöllan erbjuder den idealiska inramningen för alla, som har behov av att fokusera på ett angeläget projekt, att tränga in i ett nytt område, slutföra en uppgift eller för skapande i vid bemärkelse i en miljö som främjar kreativt tänkande och reflexion. Här finns kulturen i väggarna och marken är fylld av energi. Österlens böljande hedlandskap med inbäddade bokskogskullar och det speciella ljus som skapas av den närliggande Östersjön med dess oändliga sandstränder inbjuder till inspiration och återhämtning.

Avskildhet men samtidigt gemenskap

På gården finns möjlighet att erbjuda tio till tolv personer ett komfortabelt boende med tillhörande arbetsplats där man kan arbeta ostört. Gemensamma utrymmen skapar idealiska förutsättningar för samvaro i större eller mindre grupper.

En viktig del av vistelsen blir de gemensamma måltiderna. Varje dag erbjuds frukost, lunch och middag. Inte minst kvällens måltid är tänkt som en mötesplats för alla där en spännande matupplevelse baserad på lokala råvaror som tillagas med kärlek och omsorg avnjuts i förening med diskussioner där inget ämne är för stort och inget är för smått att samlas kring. Målet är en korsbefruktningar av idéer och kunskap som leder till spännande nätverk och broar över både nations-, professions- och disciplingränser.

Så kommer man ifråga för en vistelse

När verksamheten är fullt utbyggd kommer det att finnas tre olika möjligheter att komma ifråga för en vistelse:

  • via stipendier som tillhandahålls av den ideella föreningen Drakamöllans Vänner för Kultur och Vetenskap
  • via egen finansiering
  • via stipendier som söks från externa fonder, stiftelser och liknande institutioner

För mer information gå till nordisktforum.com eller kontakta forum@drakamollan.com