Hela den här buketten har vi plockat i vår trädgård.
Sol och värme och allt vaknar till liv
I veckan lovar man att vi för första gången i år skall kunna njuta av inte bara sol utan också av den första föraningen om sommarvärme. Trädgårdsmöblerna som fått vänta i förrådet tvättar vi nu rena från vinterdammet och fyller gården med inbjudande sittplatser. Äntligen, äntligen. Förhoppningsvis kommer vi till och med att kunna servera några luncher utomhus.
Elna Jolom är i full gång med att renovera vår trädgård som vi hoppas skall bli en blomstrande oas från tidig vår till sena hösten, en prakt som vi kan ta in och förgylla matsalen med.
Lena är tillbaka
Lagom till sommarsäsongen har vi fått välbehövlig förstärkning. Lena Stålhammar är tillbaka från Thailand och den här gången för att stanna!
Lena är verkligen efterlängtad för nu väntar bråda tider i köket. Vi är i full gång med skapa en Matrundelunch med en spännande jubileumstouch. Samtidigt har vi börjat stora tårtbaket. För att göra plats för alla tårtor som vi skall baka och bjuda på under Operafestivalen har vi inhandlat ännu en frys. Vilken tårta som kommer att serveras är en hemlighet. Kanske blir det till och med två olika med tanke på att många har köpt biljetter till två dagar.
Två söndagsmiddagar kvar innan sommaren
Nu på söndag den 23 april kl 14 och söndagen den 28 maj kl 14 är ni välkomna på söndagsmiddag. Vi har några få platser kvar. Boka gärna vi mail till info@drakamollan.com.
I maj är det vår tur att ge oss ut på upptäcktsfärd
Våra gäster är en ständig källa till inspiration men ibland behöver vi också ge oss ut i världen för att få nya intryck. I år går färden till Pfalz i Tyskland där vi sedan länge har vänner i Neustadt an der Weinstrasse. I två år deltog Drakamöllan i den stora julmarknaden i Neustadt som representanter för Matrundan på Österlen. En viktig del av programmet de här majdagarna, där hela personalen deltar, är besök på ett antal vingårdar där vi skall lära oss mer om tyska viner. Det ska bli spännande att uppleva vingårdar, både med månghundraåriga traditioner som Bassermann-Jordan och mer moderna vingårdar som Weingut Rings. Förhoppningsvis hittar vi några favoriter som senare kan dyka upp på vår vinlista.
Däremellan blir det mycket mat och också här blir det både mer traditionella restauranger men också en nyskapande stjärnkrog med en asiatisk tvist.
En viktig del av målet med resan är att lära oss mer om den tyska marknaden och vad tyska gäster efterfrågar. Med en ny landförbindelse till Tyskland, som förhoppningsvis kommer att vara klar inom bara några år, kan vi vänta oss många fler gäster inte minst från Hamburg med omnejd, som man kommer att kunna nå på bara några få timmar.
Platsens själ ger smaken – Temat för Matrundan på Österlen 18 – 20 maj
Det är så självklart att man hela tiden missar det. Att potatis som växer i sandjorden på Drakamöllan smakar annorlunda än potatis som växer på andra ställen. Eller rabarbern. Detsamma gäller för lamm som betat på hedarna vid Haväng, där marken täcks av all slags örter. Ett annat spännande exempel på vad som påverkar smaken är vattnet. Vårt vatten har filtrerats genom oändliga lager sand och är en fantastisk skatt som vi kan bjuda på utan några tillsatser. Men så smakar också vårt kaffe och vårt te extra gott.
På vår Matrundebuffé, som serveras varje dag klockan 12, kommer vi att bjuda på en symfoni av smaker. Också ögat kommer att få sitt och även örat för vi äter med alla våra sinnen. Det blir en dignande buffé med örter och ogräs från trädgården, nyutslagna bok blad, rotfrukter av alla de slag, sparris från Skillinge som vi döpt till Österlens gröna guld, tomater från Orelund, vårt röda guld, raps i olika former, Österlens gula guld, bröd, lamm, fisk i någon form, kanske kyckling, såser och röror och så en spännande dessert till kaffet.
Torsdagens lunch är redan fullbokad men det finns plats övriga dagar. Pris 375 SEK/person.
Nu spurtar vi inför Operafestivalen den 16 och 17 juni
När detta skrivs är det bara två månader kvar innan ridån går upp för vår stora jubileumskonsert i samarbete med Malmö Opera. Musikerna är redan laddade. Solisterna håller på att värma upp. Vi skriver på programmet och tar alla tillfällen att dela ut flyers och att berätta om festivalen. Där tar vi tacksamt emot din hjälp. Här hittar du en länk till vår flyer som du gärna får dela med dina vänner.
Båda dagarna finns det möjlighet att njuta av vår operalåda innan föreställningen. I år fyller vi lådan med en primörsallad och en matig pirog som serveras varm. Till det en flaska vatten och kaffe. I baren kommer man att kunna köpa spännande lokala drycker.
I pausen bjuder vi alla på kaffe och tårta ute i operabacken.
Lagom till vår operafestival har vår operachef har fått
en egen pelargon uppkallad efter sig
För sjuttonde gången har Blomsterfrämjandet korat Årets pelargon och i år blev det Moonlight ’Guido’ som kammade hem vinsten! Pelargonium x hortorum Moonlight ’Guido’ är en kaxig blomma som med sina klara, orangeröda blommor på kontrasterande, solbrända stjälkar och med mörktonade blad har förtrollat juryn och därför erhållit hedersbetygelsen Årets Pelargon 2023. Bland juryns beskrivningar av Moonlight ’Guido’ finns ord som personlig, modern och retro.
En beskrivning som också passar mycket väl in på vår operachef Guido Paevatalu. När det gäller skötsel skriver man att pelargoner älskar ljus och att de utvecklas allra bäst när de får rikligt med näring. Omsatt till operans värld måste det bli rampljuset på en operascen och publikens uppskattning. Helt klart måste årets blomsteruppvaktning till deltagarna bli en Moonlight ’Guido’.
Nordiska dagar på Drakamöllan
Du som redan fått vår flyer och läst på båda sidorna har också hittat informationen att vi 7 och 8 augusti inviterar till Nordiska dagar på Drakamöllan. Arrangörer är Drakamöllan Nordiskt Forum för Kultur och Vetenskap i samarbete med Föreningen Norden och Drakamöllans Vänner för Kultur och Vetenskap.
Sedan 2018 fyller vi under två vårveckor och två höstveckor gården med stipendiater till Drakamöllan Nordiskt Forum för Kultur och Vetenskap. Deltagare är forskare, vetenskapsmän och kvinnor, kulturarbetare, journalister, konstnärer, folkbildare mm från alla Nordens länder.
2022 bjöd vi för första gången in till en träff med tidigare stipendiater. En av dagarna arrangerades ett samtal mellan två av Forums advisory board medlemmar; Gunnar Wetterberg och Bertel Haarder. Det var en ögonöppnare och en oförglömlig upplevelse att lyssna till dessa två stora nordiska profiler.
Vi tar därför nu steget att bjuda in till flera angelägna samtal under det vi valt att kalla Nordiska dagar med temat Vi bygger broar. Broar mellan de nordiska länderna, mellan organisationer och företag, mellan nätverk och individer. Allt för att stärka den nordiska gemenskapen och vår nordiska värdegrund.
Under två dagarna kommer vi att fokusera på forskning, kultur, näringsliv och idrott som områden där vi kan bygga broar.
Vi kommer att arrangera med ett tält på gården för att så många som möjligt skall kunna delta.
Programmet kommer snart att presenteras på www.nordisktforum.com.