Utkast Aktuellt

Vårt alldeles egna vårtecken och i år rekordtidigt

Känns märkligt att skriva att våren är rekordtidig men så är det åtminstone med vår speciella bok, som växer i utkanten av heden. För många år sedan upptäckte vi att den grönskar tidigare än någon annan av alla bokarna här i reservatet. Och så är det år efter år. I år hittade vi de första utslagna bokbladen den 12 april, 14 dagar tidigare än förra året. 2022 slog boken ut den 20 april. 2015 är den tidigaste notering vi har och då från den 15 april. Än så länge väntar de andra bokarna med att bjuda på sina spröda ljusgröna bladrosetter. När hela trädet är en ljusgrön dröm kan man också njuta av våren i form av en Bokbladspesto. Här hittar du receptet.

Gör Valborg och Första maj till en långhelg med guldkant

Lite i skymundan har det hänt att nästan alla helger i maj helt plötsligt är fullbokade. Av någon märklig anledning har vi gått om plats under Valborg. Så passa på att besöka oss då och ge er tid att stanna två nätter så lovar vi att skämma bort er extra mycket.

Frossa i kaffe och kaka under eftermiddagarna, njut av en vårdrink i trädgården som inledning till en fyra rätters middag med vårens alla primörer två kvällar, övernattning i dubbelrum och vår stora lantfrukost två nätter och allt till priset av 4 300 SEK/person.

Också helgen den 26 och 27 april har vi några få rum att erbjuda er som stannar två nätter till samma förmånliga pris.

Rekord i antalet besök

I april var det 26 gången som Claes och Eva Häggh från Göteborg gästade Drakamöllan. Det var tidningen Lantliv som inspirerade till det första besöket 2001. Sedan dess har det blivit minst ett årligt besök. Vi passade på att fråga vad det är som gör att de återvänder år efter år. Det är den alldeles speciell atmosfär som de hittar bara på Drakamöllan. Känslan av att komma hem. Lugnet. Österlens fantastiska natur. Det varma mottagandet och inte minst den goda maten. Allt detta samlade Eva i en kudde som vi fick som gåva för ett antal år sedan. Vid det senaste besöket tyckte Eva att kudden började se sliten ut så hon tog hem den för en uppfräschning. Nu är den tillbaka vackrare än någonsin. Det finns inget bättre sätt att tacka för en sådan fantastisk gåva än att lova att vi fortsatt skall vara samma unika och genuina Drakamöllan.

Matrunda på Österlen

Matrundan på Österlen 9 – 12 maj. Glöm inte att boka bord.

För första gången har vi i år ett samarbete med Copenhagen Cooking som innebär att vår Matrundetidning har distribuerats till många tusen matintresserade i Danmark. Läs mer på copenhagencooking.dk. Vi hoppas på en strid ström av danska besökare. I augusti är det dags för den stora Matfestivalen i Köpenhamn och vi rekommenderar varmt ett besök.

Prick klockan 12 dessa fyra dagar är vår dignande buffé med smak av det Nordiska matmanifestet framdukad.

Nybakad focaccia, vårt lyxiga smör, spännande röror, massor av grönt som kriskålssallad, bokbladspesto, nypotatis, nässelbakelser, sallad på tomater från Orelund och sparris från Skillinge. Till detta hemmarökt lax och våra italienska köttbullar i en härlig tomatsås. Vi skall inte glömma vår gratinerade brietårta och så dyker det säkert upp ett antal överraskningar. En vårig dessert och kaffe ingår också i priset som är 375 SEK.

Efter lunchen bjuder vi in till olika spännande program.

Torsdag och söndag blir det en liten kockskola efter lunchen där vi berättar om några av rätterna på buffébordet.

Fredagen uppmärksammar vi att det Nordiska matmanifestet fyller 20 år och Ingalill berättar om vad det har betytt för Drakamöllan.

Lördagen den kl 13.30 arrangerar vi en vandring i naturreservatet med vår kunniga guide Susie. Med på vandringen får ni en kaffekorg. Guidning inkl. kaffekorg kostar 200 SEK/person.

Fågelsång från Drakamöllan hela natten den 18 maj

Fågelsångsnatten är en åtta timmar lång specialsändning i radions P 1 som startar 00.02 den 18 maj. Det är femte året i rad som vi får uppleva detta och förra året lyssnade 440 000. Från Drakamöllan kommer lyssnarna att möta lövskogens mångstämmiga kör, hela nio arter av sångare flöjtar och kvillrar. Lägg därtill göken, lärkor och trastar. Och kanske får sommargyllingen sin debut i fågelsångsnatten eller kanske den finstämda trädlärkan.

 

Mera sång – Repetitionerna inför årets Operafestival är i full gång

Den 15 juni är det premiär för Askungen i vår operabacke. Och det är verkligen en premiär för det är vi på Drakamöllan som får uppleva föreställningen för allra första gången. Härifrån kommer Askungen att gå på turné runt om i Danmark.

Det vi kommer att få uppleva är en helt ny bearbetning. Operan kommer att sjungas på danska och texterna har bearbetats och moderniserats. Handlingen utspelar sig i modern tid och med regnbågens alla färger. Vår Askunge, Josefine Andersson, känner ju rollen väl sedan höstens alla föreställningar på Folkteatern i Stockholm. Övriga medverkande arbetar nu intensivt med instudering och sedan blir det ett par veckors repetitioner för att få allt på plats.

Läs mer om föreställningen och medverkande på biljettsidan.

Sommarkonsert i Änglamarken

Så har vi valt att döpa Operafestivalens andra dag till. Det blir en helt unik konsert där vi hyllar Drakamöllans musikaliska historia. Här kommer man att hitta allt från musik av Lillebror Söderlund till helt nyskriven musik av Systrarna Pyk. Ett annorlunda sätt att uppleva Drakamöllans själ. Och vi kan lova att ni kommer att få njuta av Guido Paevatalus tolkning av ”vår egen visa” Kalla den Änglamarken eller himlajorden om du vill.

Just nu planerar vi för att konserten skall äga rum på innergården för att ge den en mer intim inramning. Skulle antalet besökare bli alltför stort flyttar vi ut i operabacken.

Läs mer om konserten och de medverkande här på biljettsidan.

Årets operalåda bjuder på en koreansk/österlensk smaksensation

Att skapa sommarens operalåda är en av årets största utmaningar. Det är många punkter på checklistan. Färgrikt, fräscht, närodlat, rikligt men samtidigt lagom mättande, något varm, något som vi inte bjudit på förut och så det där lilla extra som förknippas med Drakamöllan.

I år har vi fastnat för ny grillade spett på österlengris som vi marinerar med spännande koreanska kryddor. Operalådan fyller vi med en försommarsallad där sparris, nypotatis och späda morötter blandas med mycket grönt. Till det nybakat bröd. Som avslutning massor av gott kaffe och vår operakaka.

Vi erbjuder också ett alternativ med varmrökt lax samt ett vegetariskt alternativ.

I baren finns vatten, alkoholfria alternativ, vin och öl att köpa.

Beställ operalådan här!