FOODIEWALKS – vandringar för livsnjutare
Drakamöllan Gårdshotell och Tastecelebration Residence erbjuder sedan tre år ett lyxigt vandringspaket som vi döpte till Foodievandring. Nu när Skåneleden förlängs ända upp mot Yngsjö kommer också Kastanjelunds Värdshus att ingå i samarbetet och vi döper då om våra vandringar till FOODIEWALKS – vandringar för livsnjutare.
I slutet av februari fanns Joost från Tastecelebration Residence och Lena från Drakamöllan Gårdshotell på plats i Holland på en av Europas största mässor för vandrare, Fiets en Wandelbeurs. Intresset för Sverige var stort och med Joost och Lena som enda svenska representanter med egen monter hade de fullt upp med att berätta om allt från våra FOODIEWALKS till hur man tar sig till Sverige på bästa sätt.
Våra FOODIEWALKS – vandringar för livsnjutare erbjuds som tre olika paket. Det första paketet Österlencirkeln mellan Drakamöllan Gårdshotell och Tastecelebration Residence är en 34 kilometers lagom utmanande vandring med två övernattningar.
Det andra paketet Vandra från skog till hav och upplev tre av Skånes mest spännande matdestinationer inkluderar tre övernattningar och börjar eller slutar med en övernattning på Kastanjelunds Värdshus.
Det tredje paketet Från Drakamöllans hedar längs ålakusten till Yngsjö inkluderar också två övernattningar, en på Drakamöllan Gårdshotell och en på Kastanjelunds Värdshus.
Läs mer om paketen på vår hemsida under rubriken paket.
Mars är tranor och antikmässa – en spännande långhelg 23 och 24 mars
Med våren kommer tranorna i tusental till Pulken bara 15 minuter med bil från Drakamöllan. Ett stort skådespel och en oförglömlig upplevelse. Med den förnämliga utsiktsplatsen går det att komma riktigt nära tranorna.
Ett annat vårtecken är den årliga Antikmässan i Brösarp som i år firar sitt 30 års jubileum. Antikmässan i Brösarp är knutpunkten för alla som är intresserade av genuina antikviteter av hög kvalitet. I mässans fokus finns antikviteter i originalskick och kulturhistoriskt intressanta föremål. Folkkonst och föremål från det gamla bondesamhället varvas med konst, högreståndsmöbler och 1900-tals design.
För att ni i lugn och ro skall hinna njuta av både tranor och antikviteter har vi skapat ett speciellt paket med två övernattningar. Båda dagarna serveras en tre rätters middag. Eftermiddagskaffet är ni välkomna att ta med er till tranorna. I paketet ingår entré till mässan en av dagarna. Pris per person 4 700 SEK.
Jan- Erik Öhgren nominerad till The Collector’s Awards – Antikvärldens Oscar.
När detta skrivs vet vi ännu inte om Jan- Erik kan ståta med en Oskar lagom till Antikmässan. Han är en av tre nomnierade med motiveringen
Jan-Erik Öhgren är en handlare som med känsla värnar för orörda kulturföremål i Bengt Janssons-anda. För trettio år sedan var Jan-Erik Öhgren med och grundade antikmässan i Brösarp och har under alla år varit en av arrangörerna. Mässans ledord, ”oförvanskade antikviteter”, går igen i hans egen handlarverksamhet, och han har alltid lyckats presentera fantastiska kulturföremål som återspeglar detta. Dessa har han visat upp både på mässor och i butiken i Brösarp, vilken utan tvekan hör till Sveriges trevligaste.
Söndagsmiddag på Drakamöllan – en kär tradition
Ja, så har det blivit. Första gången vi bjöd in till Söndagsmiddag var hösten 2010. Under pandemin blev det ett uppehåll men det innebär att vi hållit på i mer än 10 år. För att alla skall veta när det är dags håller vi fast vi sista söndagen i månaden med uppehåll under sommarmånaderna. Det är följande datum som gäller: 24 mars, 28 april samt söndagen den 26 maj som också är Mors dag.
En brödbricka med spännande tillbehör, en rejäl varmrätt, dessert och kaffe är vad som bjuds vid en söndagsmiddag. Priset under 2024 är 495 SEK för vuxna och 200 SEK för barn upp till 13 år. En spännande utveckling har vi kunnat se under dessa år. Där man från början helst ville sitta för sig själ även om man bara var två väljer de flesta nu att sitta vid ett ”Community table” med andra gäster där man knappt hinner äta för alla spännande samtal.
”Söndagssnack” 24 mars kl 16
Vad gör digitala media med vårt sätt att samtala
Genom åren har Drakamöllan utvecklats till en mötesplats för viktiga samtal. Det gäller för konferenser och olika typer av utbildningar samt för vårt Nordiska Forum för Kultur och Vetenskap. Det är något i gårdens själ som bjuder in till förtroliga samtal.
Det vill vi att alla skall få uppleva och skapar därför en mötesplats för samtal som vi döpt till ”Söndagssnack” för att understryka att det är i all enkelhet. Inga krav på att man kommer med massa kunskaper. Bara intresse av att vara med i en gemenskap och dela sina tankar kring dagens ämne. En enkel kopp te eller kaffe, en kaka till självkostnadspris 75 SEK/ person, en sprakande brasa, levande ljus och en spännande inledning som sätter igång ett flöde av tankar och känslor. Ingen föranmälan behövs men vi blir glada om du sänder ett litet mail och berättar att du tänker komma.
Vi passade på att låta premiären sammanfalla med vårt Nordiska Forum för Kultur och Vetenskap. Temat var Vad betyder Norden för oss.
Påsk med ”Påskägg” så ni kan njuta lite längre
I år när påsken infaller redan i mars vet man inte vad vädret kommer att bjuda på men låt oss hoppas att påsken kommer med vårvärme och den första ramslöken. Att det blir en Konstrunda kan man i alla fall lita på, den 56:e i ordningen. Med så många konstnärer att besöka och härliga vandringar längs Blåvingeleden att njuta av behövs det mer än en övernattning. Vi har därför skapat ett speciellt ”Påskägg” som innehåller två övernattningar med lantfrukost, två middagar varav en är vår stora ”Påskbuffé” och självklart eftermiddagskaffe och kaka. Pris per person 4 300 SEK.
Matrundan på Österlen
Kristihimmelfärdshelgen den 9 – 12 maj
Tidig påsk innebär tidig Kristihimmelfärdshelg. Det gör det alltid lite extra spännande med Matrundan. Kommer vårsolen att lysa och har rapsfälten hunnit klä sig i gult? Har sparrisen orkat upp? Ramslöken kan vi lita på. Oavsett väder och vad naturen har att bjuda på blir det stor Matrundebuffé på Drakamöllan i dagarna fyra. Klockan tolv varje dag under Matrundan står vår stor Matrundebuffé uppdukad. Ett dignande bord fyllt av gamla klassiker men också varje år något nytt och spännande. Här skall alla hitta sin favorit och alla skall kunna äta sig rejält mätta. Pris 375 SEK/person. Förbokning krävs.
Varje dag bjuder vi också på ett spännande program i direkt anslutning till lunchen.
Torsdagen den 9 maj kl kl 13.30 – 14.00
Liten kockskola i köksträdgården där vi delar med oss av många tips och spännande recept.
Fredagen den 10 maj kl 13.30 – 14.00
Så har 20 år med det Nordiska Matmanifestet påverkat Drakamöllans kulinariska historia. Ingalill Thorsell berättar den spännande historien.
Lördagen den 11 maj kl 13.30 – 15.00
En vandring med kaffekorg i Drakamöllans naturreservat under ledning av vår naturguide Susie som berättar om det myllrande livet på hedarna. Förbokning krävs. Pris 200 SEK/person.
Söndagen den 12 maj 13.30 – 14.00
Liten kockskola i köksträdgården där vi delar med oss av många tips och spännande recept.
Askungen kommer på besök – lördagen den 15 juni kl 18 – 21
Efter två år med gästspel från Malmö Operaorkester återgår vi i sommar till vår traditionella operafestival men vi behåller den nya tidpunkten, helgen före midsommar. 2024 års opera är Askungen.
Operan Askungen – eller godheten triumferar, av Gioacchino Rossini är en komisk opera i två akter som hade premiär 1817. Det är en av Rossinis mest populära operor, känd för sina livliga och virtuosa sångnummer.
Vi är alla bekanta med sagan om den goda Askungen som trots sitt liv i askan till slut vinner prinsens kärlek och halva kungariket.
På Drakamöllan kommer vi att få uppleva en fartfylld föreställning med många förvecklingar där Askungen är den stora hjältinna som gör upp med den traditionella kvinnofällan.
»Mezzosopranen Josefine Andersson som Askungen är inget annat än lysande.«
Svenska Dagbladet
Vår Askunge är Josefine Andersson som hösten 2023 hade sin debut på Folkoperan i Stockholm. Recensionerna var helt igenom lysande.
Josefine har under många år varit en av våra trognaste medverkande, förra året som tjänarinnan Suzuki i Madama Butterfly. Övriga medverkande; Signe Asmussen, Petter Moen, Niels Jörgen Riis, Frederik Rohlin, Guido Paevatalu, Hans Lawaetz och en kvartett under ledning av Leif Greibe.
Askungen är guidOperas 15:e kompletta operauppsättning som har sin premiär på Drakamöllan. Härifrån går föreställningen traditionsenligt på turné i hela Danmark.
Sommarkonsert i Änglamarken – Söndagen den 16 juni kl 15 – 18
För första gången tar vi fasta på Drakamöllans rika musikaliska historia och bjuder på musik och anekdoter om och av stora profiler som alla haft Drakamöllan som en viktig plats i livet. Under 1950-talet samlade paret Nihlén många spännande musiker och kulturpersoner runt sig. Inte minst Lillebror Söderlund som hade ett nära samarbete med Gun Nihlén. Evert Taube sägs ofta har varit gäst på gården under den här epoken.
Med Christer Mörner som ägare var Drakamöllan ett andra hem för Ole Adolphson, som också bosatte sig på Drakamöllans hedar. Andra som ofta gäster gården under Christers tid var Sven-Bertil Taube och Monica Zetterlund.
De senaste 20 åren har Drakamöllan blivit känd för sin Operafestival som lockat många tusen besökare till Drakamöllans operabacke, som en av de första recensenterna döpte till kohagen. Första operan var La Traviata och sedan dess har det blivit 14 till. Alla i regi av Guido Paevatalu och hans operasällskap guidOpera. Niels Jörgen Riis, som ni också får möta under den här konserten, har medverkat i samtliga uppsättningar.
Olle Adolphsons viskonst presenteras under den här konserten av Anders Anton Påhlsson. Vi får också möta systrarna Lina och Sofia Pyk. Deras musik hämtar mycket av sin inspiration från Drakamöllans hedar.
Medverkande; Josefine Andersson, Signe Asmussen, Guido Paevatalu, Niels Jörgen Riis, Anders Anton Pålsson och systrarna Pyk. Kapellmästare Leif Greibe.
Maten köps bäst på plats
Båda dagarna serveras vår operalåda med start två timmar innan föreställningen. Mer information kommer längre fram.
Biljetter köper ni här!