Vi har nu gått in i den mörka årstiden. En alldeles speciell årstid där mörkret kan kännas skrämmande. Men kom ihåg att ett enda litet ljus jagar bort mörkret. På Drakamöllan brinner hela tiden många många ljus och oftast också brasan från tidig morgon till sena kvällen. Det är vårt sätt att förgylla hösten och vintern. I köket doftar det av äpple och kål nu inför Mårten Gås. På tur står sedan advent med doft av saffran och pepparkaka. Sillen reder sig mer stillsamt.

Bild på julbord som på mormors vis på Drakamöllanh

Julbord som på mormors vis med även vegetariska läckerheter

Det tycker vi är en bra beskrivning på vad som kommer att serveras på vårt julbord. Alla har vi favoriter som följt oss genom åren och som vi inte kan leva utan så här i juletider. Med tre kockar i köket är det inte helt enkelt att enas om vilka sillar det skall vara och hur laxen skall serveras.

Det kalla och det småvarma dukar vi upp som buffé. I år kommer vegetariska läckerheter att få extra stor plats. Skinkor, pastejer och korvar är tillagade i vårt kök med råvaror från slaktaren i Brösarp eller Stora Juleboda gård.
En julig varmrätt kommer att serveras på tallrik så att alla kan sitta i lugn och ro. Desserten vågar vi oss inte på att servera för här måste alla få ta för sig av Ris à la malta och allt det andra som hör till ett dessertbord i juletider.

Bild på julmaten på Drakamöllan

Ett eget bord på julbordet den 1 december

I år bjuder vi in till vad vi hoppas skall bli en ny tradition. En kväll där vi bara samlar grupper som tillsammans fyller ett helt bord. Fyra eller fem sällskap finns det plats för med 8 vid varje bord. På det sättet vill bidra till att skapa en alldeles speciell julgemenskap när man samlas för att avsluta det gamla året. Fredagen den 1 december är det premiär för ett eget bord på julbordet.

Bild från Drakamöllan dekorerad inför julbord

Flera möjligheter den 2, 9 och 10 december

För alla andra finns det flera möjligheter att uppleva den speciella adventskänslan på Drakamöllan. Lördagen den 2 december välkomnar vi stora och små. Lördagen den 9 december är kvällen med extra mycket julkänsla när man kan njuta julens allra vackraste musik mellan julbordets alla fröjder. Julopera kallar vi det och det är ett av de arrangemang som bokas upp allra först. Redan dagen efter bokar många till nästa år. I år har vi några få platser kvar för de som inte behöver övernatta. Söndagen den 10 december är ni välkomna som inte vill ge er ut på kvällen. Då dukar vi fram vårt julbord kl 14.

Bild på systrarna PYK

Systrarna PYK förgyller kvällarna den 1 och 2 december

Vi är många som förknippar julen med musik. Därför är vi extra glada att kunna bjuda på Systrarna PYK, Lina och Sofia första helgen i december.

Tvillingsystrarna Lina och Sofia har vuxit upp på Blåherremölla ett stenkast från Drakamöllan. Lägg namnen på minnet. Alldeles efter jul släpper de sin första skiva med egna låtar. Efter studentexamen har de hunnit med att cykla till Portugal med gitarrerna på pakethållaren och att turnera runt i Skottland där de sjungit på pubar. Systrarna PYK kommer att bjuda på vacker stämsång till gitarr ackompanjemang med mycken egen producerad musik men också en och annan jullåt.

Bild på presentkort och böcker som man kan köpa från Drakamöllan och ge bort i julklapp

Julklappar både hårda och fyllda av upplevelser

Hela året upplever vi hur mycket glädje en julklapp kan sprida. Många många är de som kommer med ett presentkort på en romantisk helg, en operakväll, en söndagsmiddag eller en operabiljett till vår Operafestival. Det ger oss en extra anledning att sända med ett tack och en hälsning till den eller de som givit gåva. Gemensamt för alla är att mottagarna berättar hur mycket de sett fram emot att få njuta sin gåva.

Så varför inte fylla julklappssäcken med presentkort! En kokbok är också en uppskattad julklapp. Vi postar gärna men bra om ni hör av er i god tid för tomten har mycket att stå i och man vet aldrig om vädret lämpar sig för en slädfärd.

Bild på champagneglas och serpentiner i guld

Nyårsfirande i dagarna två för er som uppskattar tystnaden (fullbokat)

När Nyårsfirandet blir allt ljudligare erbjuder Drakamöllan årets sista dagar en tyst oas utan raketer och smällare. Mycket uppskattat av hundar och deras mattar och hussar.

För er som vill ansluta på nyårsaftonen välkomnar vi med Afternoon tea framför brasan. Under kvällen serveras en fyra rätters festmeny där julmaten får ge plats för hummer och vilt och en grand dessert. Tolvslaget firar vi med champagne. Välkomna att höra av er så presenterar vi hela menyn.

Nyårsbild på Guido Paevatalu med fyrverkeri och champagne

Trettondagsbal med Opera den 5 januari

Bara några få dagar in på det nya året fortsätter vi firandet med vår traditionella Trettondagsbal med opera. Det är kvällen när våra operasångare uppträder i frack och lång klänning. Också bland publiken kan man uppleva en och annan smoking och många i ”den lilla svarta”. En härlig kväll med mycket glädje och glamour. Här har vi till dags dato åtta platser kvar innan vi sätter ur röda lyktan.

Kvällen solister är Josefine Andersson, Niels Jörgen Riis och Guido Paevatalu. Mer om Josefine hittar du nedan.

Bild på flyern för Askungen med GuidOpera som har premiär på Drakamöllan

Askungen kommer på besök
– lördagen den 15 juni och söndagen den 16 juni

Efter två år med gästspel från Malmö Operaorkester återgår vi i sommar till vår traditionella operafestival men vi behåller den nya tidpunkten, helgen före midsommar. 2024 års opera är Askungen med premiär lördagen den 15 juni kl 18. Söndagen den 16 juni blir det en eftermiddagsföreställning med start kl 15.

Operan Askungen – eller godheten triumferar, av Gioacchino Rossini är en komisk opera i två akter som hade premiär 1817. Det är en av Rossinis mest populära operor, känd för sina livliga och virtuosa sångnummer.

Vi är alla bekanta med sagan om den goda askungen som trots sitt liv i askan till slut vinner prinsens kärlek och halva kungariket.

Motivet för sagan återfinns så tidigt som under det första århundradet före Kristus. Där heter flickan Rhodopis och lever i farao Amasis Egypten. En snarlik saga finns också i en berättelse av kinesen Tuan Cheng-Shih från 800-talet e.Kr. Gemensamt för dem är en märkvärdig sko som hamnar hos kungen, faraon eller kejsaren, som börjar leta efter skons ägare.

I modern tid hände det att en sko blev efterlämnad på slottet när prins Christian av Danmark inviterade ungdomar från alla Danmarks kommuner till sitt 18 års firande hösten 2023. Den skon skall ha blivit återförd till sin ägarinna!

På Drakamöllan kommer vi att få uppleva en fartfylld föreställning med många förvecklingar där Askungen är den stora hjältinna, som gör upp med den traditionella kvinnofällan.

»Mezzosopranen Josefine Andersson som Askungen är inget annat än lysande.«
Svenska Dagbladet

Vår Askunge är Josefine Andersson som hösten 2023 hade sin debut på Folkoperan i Stockholm i rollen som Askungen. Recensionerna var helt igenom lysande.

Josefine har under många år varit en av våra trognaste medverkande, förra året som tjänarinnan Suzuki i Madama Butterfly. Nu är det dags för debut som huvudrollsinnehavare. Vi ser fram emot att trollbindas.

Askungen är guidOperas 12:e kompletta operauppsättning som har sin premiär på Drakamöllan. Härifrån går föreställningen traditionsenligt på turné i hela Danmark.

Maten köps bäst på plats

I dagarna har det kommit ett nytt påbud. Inga väskor på festivaler. Om det gäller även hos oss vet vi ännu inte men vi hoppas få ett undantag för de egna stolarna. Även om picknick korgen måste lämnas hemma finns det möjlighet till mat på plats. Båda dagarna serveras vår operalåda med start två timmar innan föreställningen. Mer information kommer längre fram.

Biljettsläpp första december

För alla er som vill ge bort en operaupplevelse i julklapp kommer det att finnas möjlighet att reservera biljetter från och med den 1 december. Biljetterna kostar som tidigare år 600 SEK/ person. Reservera dina biljetter via mail till info@drakamollan.com. Den här föreställningen passar också en yngre publik. För studerande mellan 15 och 25 är priset 300 SEK/ person. Upp till 15 år är det gratis entré.

Nyhet 2024 ”Söndagssnack”

Med start söndagen den 21 januari kl 16 är ni varmt välkomna på ”Söndagssnack”, en ny mötesplats där spännande inspiratörer inleder och engagerar oss i givande samtal under ett par eftermiddagstimmar. Bland inspiratörerna Birgitta Watz, en av Sveriges främsta keramiker, Börje Bengtsson, Olle Adolphson kännare och Guido Paevatalu som bjuder in oss i operans spännande värld bakom kulisserna. Välkomna att tipsa om spännande inspiratörer. Kaffe och te med kaka serveras till självkostnadspris. Hela programmet presenteras i nästa nyhetsbrev.