De här personerna kommer vi att få möta i samtalen under Kulturfestivalen

Mogens Lykketoft och Mette Holm
Mogens Lykketoft är socialdemokratisk ledamot av danska Folketinget sedan 1981. Under sina år i politiken har han haft ett antal tunga roller som skatteminister, finansminister och utrikesminister och som förman för Folketinget. Under 2015  – 2016 ledde han som ordförande arbetet inom den 70:e sessionen för FN:s generalförsamling i New York.

Mette Holm är journalist, författare och Kina- expert. Under många år har hon arbetat som korrespondent för bl Danmarks radio, Jyllandsposten, Weekendavisen och TV2. Hon har skrivit åtskilliga böcker om Asien många i samarbete med sin man Mogen Lykketoft.
Hösten 1918 utkom boken ”Du Store Verden” där Mette Holm tillsammans med Mognes Lykketoft och Uffe Ellemann-Jensen låter oss vara med i ett spännande samtal där två av Danmarks genom tiderna främsta politiker delar med sig av sitt gigantiska vetande och där stora problem sätts i perspektiv.  Samtalet ägde rum på Drakamöllan under några dagar i februari 2018.

Guido Paevatalu
Guido Paevatalu

Guido Paevatalu, baryton/instruktör/scenograf, är utbildad på Operaakademin i Köpenhamn och debuterade på Det Kongelige Teater 1982. Han har sjungit alla operalitteraturens ledande barytonpartier och har varit en populär gäst i operahus, konsertsalar och vid festivaler i bl.a. Stockholm, Helsingfors, Savonlinna, Dublin, New York, Houston, Tulsa, Washington DC, Philadelphia och Wien. Hans stora repertoar omfattar också lieder och sånger och han har gjort åtskilliga cd och dvd inspelningar av operauppsättningar och nu senast en cd; ”Carl Nielsen Salmer og Sange”. Guido Paevatalu skapade 2012 sitt eget operakompani, guidOpera, där han är operachef och konstnärlig ledare. Med Guido som instruktör, scenograf och producent har guidOpera genomfört en rad föreställningar; La Traviata (2009), La Bohème (2010/2017), Madame Butterfly (2011), Carmen (2012/2018), Kärleksdrycken (2013), Barberaren i Sevilla (2014), Tosca (2015), Draken Kjetil (2015) Rigoletto (2016) Il Tabarro (2017) Kappan (2017) och Bajadser (2017) som turnerat i Danmark och Skandinavien efter premiär på Drakamöllan. Han har tilldelats Ridderkorset af 1. Grad af Dannebrogordenen.

Niels Jörgen Riis
Niels Jörgen Riis

Niels Jørgen Riis, är en av Danmarks absolut främsta tenorer. Han debuterade på Det Kongelige Teater som Lehrbube i Wagners Mästersångarna 1996 och har sedan 1998 sjungit merparten av de viktigaste tenorrollerna på nationalscenen där han är anställd i Solist ensemblen; Nemorino i Älskogsdrycken, Alfredo i La Traviata, Leander i Maskarade, Belfiore i Resan till Reims, Hertigen i Rigoletto, titelpartiet i Werther, Fenton i Falstaff, Rodolfo i La Bohème, Macduff i Macbeth, Lenskij i Eugen Onegin, Edgardo i Lucia di Lammermoor med flera. Han har medverkat i alla guidOperas uppsättningar genom åren.

Staffan Nihlen

Staffan Nihlén kan kallas gårdens egen son. Det var nämligen här på Drakamöllan som han startade sin konstnärliga bana för mer än 70 år sedan. Efter ett långt konstnärsliv kan han titulera sig både skulptör, målare, tecknare, författare och grafiker men främst är det den italienska marmorn från Carrara som blivit hans signum. Men också Drakmöllan har varit en stor inspirationskälla under hela hans konstnärsbana. Det är Staffan och hans vänner från Kungliga Konsthögskolan, Mejan, som vi kan tacka för att vi idag kan njuta av Drakamöllans fantastiska hedar. Ännu idag drömmer Staffan ofta om Drakamöllan och när han nyligen fyllde 90 år var det med fest här på gården. Vi har också glädjen att kunna njuta av några av hans statyer här på gården.

Anne Swärd
Anne Swärd

Anne Swärd blir Svenska Akademiens yngsta ledamot när hon i december intar stol nummer 13. Anne bor i Fyledalen utanför Ystad. Hon debuterade redan som 15-åring med barnboken ”Humlesurr”. Sedan dess har hon utkommit med fem romaner, barnböcker, konstnärsporträtt och sakprosaverk. Hennes verk är översatta till 18 olika språk. Efter hennes senaste roman, ”Vera”, hyllas hon av kritiker som ”en gudabenådad” berättare och en epiker av stora europeiska mått.

Håkan Wallander

Håkan Wallander är professor i biologi vid Lunds universitet men också författare av populärvetenskapliga böcker om odling och av barnböcker. För  Håkan är det viktigt att fler blir medvetna om hur betydelsefull jorden är för oss. Här har vi den största biologiska mångfalden, och det är helt avgörande att vi bevarar jordens bördighet om vi ska kunna föda framtida generationer. Idag eroderar stora delar av den odlingsbara jorden bort eftersom vi använder alltför intensiva odlingsmetoder.  Håkan  hoppas att framtidens åkrar till stor del ska vara täckta av perenna grödor. Då skulle erosionen minska, näringsläckaget till Östersjön skulle försvinna, och bönderna skulle slippa flytta tonvis med jord varje år eftersom de inte behöver plöja längre.

Jan Sigurd

Jan Sigurd Författare, kompositör och artist, som spelat och turnerat med bl a Monica Zetterlund. Han har kallats Sveriges Boris Vian och har komponerat musik och skrivit texter till en mängd svenska artister. Har belönats med både utmärkelsen ”Till Evert Taubes minne” och ”Piratpriset ” och givit ut ett 20-tal böcker, både skönlitteratur, deckare, noveller och sakprosa. På Drakamöllan Kulturfestival samtalar Sigurd om sin alldeles nya bok om Fritiof Nilsson Piraten ”Kalla min barndom åter. Piraten i Malmö”.

China Åhlander

China Åhlander är en egensinnig, prisbelönt och hyllad internationell filmproducent, manusförfattare och dokumentärfilmare. Biofilmerna ”Äta sova dö” och ”Min faster i Sarajevo” har rört en stor publik till skratt och tårar. Nu är hon aktuell som producent till långfilmsdokumentären ”Lindy the Return of Light”. På Drakamöllan Kulturfestival berättar China Åhlander om sina filmer, internationella framgångar och svensk filmbransch av idag.
China Åhlander är en lika delar egensinnig som hyllad internationell filmproducent, filmförfattare och dokumentärfilmare!
Det går nog inte att se biofilmerna ”Äta sova dö” och ”Min faster i Sarajevo” utan att dra efter andan och kämpa med tårarna… möt en skarp konstnär i ett samtal om hennes filmer, om internationella framgångar och svenska guldbaggar. Möt henne mitt inne i nya äventyr!

Fredrik Boklund

Fredrik Boklund Regissören och filmmakare – en internationell stjärna som är osynlig i Sverige.
Upphovsman, tillsammans med Martin Person, till några av Europas största filmsuccéer någonsin. Deras bolag blev störst av alla på MTV, deras musikuniversum bestod av fler än 200 musikvideos, alla med ett egensinnigt, lekfullt och vackert filmspråk. Sedan dess har Fredrik Boklund bytt bana och bland annat regisserat publik långfilm som ”Morgan Pålsson –världsreporter” och den första Åsa-Nisse-filmen på över 40 år. Nu kommer Fredrik Boklund till Drakamöllan Kulturfestival efter ett decennium som filmskapare i Malaysia, Indonesien och Singapore.
De är stjärnor internationellt och osynliga i Sverige!
Publikt är Fredrik Boklund och Martin Persson upphovsmän till några av Europas största filmsuccéer någonsin! 1994 Blev deras bolag Apollon Bild&Film störst av alla på MTV, deras musikuniversum bestod av fler än 200 musikvideos, alla med ett egensinnigt, lekfullt och vackert filmspråk. Sen bytte de bana och nu får vi chansen att träffa Fredrik Boklund som är tillbaka i landet efter ett decenniums filmskapande i Malaysia, Indonesien och Singapore.

Rasmus Troedsson

Rasmus Troedsson Hasselgren Journalist och skådespelare som medverkat i ett fyrtiotal filmer och teveserier som bl a ”Lasermannen”, ”Graven”, ”Gränsen”, ”Svinalängorna” och nu senast uppmärksammats för sin gestaltning av hovmästaren Bellan Roos i den nordiska tv-succén ”Vår tid är nu”. Tidigare arbetat som producent på SR, SVT och TV4. Nu samarbetar han också med Litteraturkanalen.se som redaktör för samtal om scenkonst och film.

Mikael Olsson Al Safandi

Mikael Olsson Al Safandi Journalist med över 30 års erfarenhet av undersökande och utrikesjournalistik inom SVT och SR, både som redaktionschef, programdirektör och programledare. Sedan en tid knuten till Litteraturkanalen.se och moderator för mängder av författarsamtal på litteraturfestivaler, Dunkers i Helsingborg, Moriska Paviljongen i Malmö och Kulturhuset i Stockholm.