Det började som ett bed & breakfast

Att det skulle bli stora utgifter det var enkelt att räkna ut. Om man har utgifter blir revisorn glad om det också finns inkomster. Med goda minnen från Bed & Breakfast i England och Wales var det ett självklart alternativ. Men inte fler rum än att jag inte behövde tillstånd från polisen. Och ingen kassaapparat. En av de få saker jag varit rädd för. Till en början skapades sex dubbelrum och en frukostmatsal.

Nya matsalen, före och efter

Vad jag inte förutsåg var att man inte bara kan ge ett ansiktslyft till en del av en gård. Då tappar gården sin själ. Så det var bara att fortsätta och skapa flera rum, en stor matsal och ett nytt kök designat för att laga mat tillsammans i det gamla stallet. Det krävde både kassaapparat och alkoholtillstånd och Drakamöllan Gårdshotell som vi känner det idag såg dagens ljus. Idag är kassaapparaten utbytt mot ett digitalt system och personalen är väldigt stolt över jag vågat mig på den uppgraderingen.

Några viktiga händelser

Resten höll jag på att säga är historia. Mötet med Ronnie Nilsson och Lars Strandberg som ledde fram till första kokboken Drakamöllans kök som blev en kioskvältare och som gjorde att Drakamöllan blev omslagsflicka i alla stora dagstidningar och veckotidningar i både Sverige och Danmark. Senare har det blivit fyra böcker till. Mötet med Guido Paevatalu som såg framför sig ett svenskt Glynebourne. Tillsammans har vi skapat en välkänd och prisbelönt Operafestival och inte minst en egen barnopera, Draken Kjetil.

Besök från Japan

Vid det här laget hade utländska gäster börjat hitta oss. De allra flesta från Danmark men också från fjärran länder. En vår hade vi 80 japanska gäster när Mina Perhonens ägare Akira Minegawa bjöd alla sina medarbetare till Drakamöllan som ett led i företagets 20 års jubileum. Med sig tog de den främsta design tidningen i Japan, Casa Brutus, som skrev flera uppslag om Drakamöllan. Så sent som i början av maj hade vi besök av en japansk arkitekt som hittat Drakamöllan på det sättet.

Viktiga besökare under åren har varit flera nobelkommittéer. Många nobelpristagare har utsetts här och med sig hem från festligheterna i Stockholm har de också haft ett exemplar av The Magical Cusine of Drakamöllan, vår mest prisbelönta kokbok, som kan stoltsera med utmärkelserna Best in the World och Best of the Best in the World som delas ut av World Gourmand Cookbook Award.

Ingalill stolt mottagare av utmärkelsen Best in the World tillsammans med Edouard CointreauIngalill stolt mottagare av utmärkelsen Best in the World tillsammans med Edouard Cointreau

Dame Carol Dean är en annan av våra mycket speciella gäster. Tillsammans med forskare från 11 länder valde de Drakamöllan som sin bas när de besökte och studerade backtraven, en av de växter som är mest beforskade i världen och som skall bidra till att vi kan få ny grödor som kan stå emot de kommande klimatförändringarna.

Ett resultat av alla möten med forskare, musiker och författare är det vi döpt till Nordiskt Forum för Kultur och Vetenskap. Under fyra veckor om året upplåter vi gården till forskare, kulturarbetare, opinionsbildare mm från hela Norden för att ge dem möjligheten till att arbeta och skapa i den alldeles speciella miljö som Drakamöllan erbjuder. Mer än 80 personer har sedan starten 2018 vistats på gården inom ramen för Nordiskt forum. Bland våra samarbetspartners är Svenska Litteratursällskapet i Finland och Föreningen Norden.

Många är bröllopen som vi fått vara inramningen till genom åren. Sommarbröllop och vinterbröllop. Små bröllop där vi fått agera som vittnen och stora bröllop som fått väggarna i matsalen att bågna.

Men mest av allt har vi välkomnat gäster som bara vill unna sig en speciell upplevelse. Allt ifrån unga som är på sin första kärleksresa till pigga 90-åringar som inte tvekar att tömma en flaska vin. Och familjer med små och stora barn som blir så fångade av naturen, våra hundar och katter att de återkommer år efter år.

Alla ni har varit en otrolig källa till glädje och inspiration. Så många vänskaper som vuxit fram och som fördjupats genom åren. Alla är ni en del av det jag kallar Drakamöllans familj. En familj full av värme och gemenskap, en familj som aldrig kan bli stor nog.

Det är den gemenskapen som burit mig genom alla åren. När jag nu siktar in mig på de kommande 25 åren är hur jag skall kunna behålla den gemenskapen en av de saker som vägleder mig.

Tillbaka till Aktuellt-sidan