logo

Opera 2017

Drakamöllan Operafestival 2017

Drakamöllan Operafestival 2017 bjuder på två operor; Manteln och Pajazzo

Midsommardagen, lördagen den 24 juni, och dagen därpå, söndagen den 25 juni bjuder vi traditionsenligt in till Opera i backarna. Den här gången, den elfte i ordningen, blir det ett extra spännande program när vi för första gången bjuder på två hela operor under en och samma dag: Giacomos Puccinis ”Manteln” ( Il Tabarro) och "Pajazzo" (Pagliacci) av Ruggiero Leoncavallo.

 

Dramatiskt har de två historierna mycket gemensamt: det handlar om ett kärleksdrama mellan tre personer där upplösningen är ond och bråd död.  Före pausen njuter vi av ”Manteln” och efter god mat och kanske lite vin är det dags för "Pajazzo".

 

Manteln, som utspelar sig ombord på en pråm på Seine i Paris år 1910, är ett mörkt och våldsamt drama med en handling som avspeglar vanliga människors svåra val och kval.

 

Skepparen Michele och hans unga hustru Giorgetta har förlorat sina barn och gnistan mellan dem har falnat. På pråmen arbetar också Luigi, som är förälskad i Giorgetta. Det är helgdagsafton och hamnarbetarna har lossat Micheles last. Giorgetta vill festa och dansa med männen uppe på däck. När Girogetta och Luigi blir ensamma avtalar de att mötas när det blir mörkt för att rymma tillsammans. Giorgetta skall tända en tändsticka som signal. Men så blir det inte - och operan för ett mycket tragiskt slut.

 

Pajazzo uruppfördes 1892 och den ursprungliga historien utspelar sig i Italien.  Operan handlar om en liten grupp gycklare med clownen Canio i spetsen, som kommer till en liten by på landet för att uppträda för byborna. Canio är gift med Nedda, som är en i truppen liksom Tonio. Tonio är förälskad i Nedda, men hon vill inte veta av honom eftersom hon har en hemlig älskare i byn. Nedda är trött på det eviga kringflackandet och bestämmer sig för att rymma med sin älskare efter kvällens föreställning. Tonio får höra om deras plan och svartsjukt anförtror han sig åt Canio. Det får våldsamma konsekvenser.

 

På Drakamöllan har handlingen flyttats till stumfilmens tid men dramat är detsamma.

 

Båda föreställningarna är skapade i samma stil; verismen, som gjorde sitt intåg i operavärlden i slutet av 1800-talet. Nu skulle en opera handla om helt vanliga människor. Så här skrev Leoncvallo i prologen till Pajazzo.  "Den sorg och smärta ni skall se från scenen är inte, som tidigare varit vanligt, spelad och falsk. Nej, idag hämtar diktaren stoff ur verkliga livet."

 

Normalt ingår "Manteln" som en del av "Il trittico" – en triologi av tre självständiga enaktsoperor av Puccini. "Pajazzo" spelas ofta tillsammans med "Cavalleria Rusticana". En av anledningarna till att vi låtit  "Manteln" och "Pajazzo" bilda en egen föreställning är den fantastiska musiken, som inte lämnar någon oberörd. På var sitt sätt speglar de båda operorna också ett äkta och tidlöst triangeldrama.

 

Konstnärlig ledare; Guido Paevatalu

 

Kapellmästare; Leif Greibe

 

Solister i Manteln;

Signe Asmussen, Niels Jörgen Riis, Guido Paevatalu, Jan Lund och Anders Jakobsson

 

Solister i Pajazzo;

Camilla Illegård, Niels Jörgen Riis, Guido Paevatalu, Jan Lund och Teit Kanstrup.

 

Hässleholms kyrkas vocalensemble, Drakamöllans egen operakör.